Kręcone ciasteczka kruche dla dzieci

delikatne kruche ciasteczka o kremowym smaku dla dzieci! Co może zadowolić dzieci?! Oczywiście pyszne do herbaty, na przykład pyszne kruche kruche ciasteczka, zwłaszcza jeśli ma postać niektórych figurek, na przykład gwiazdek, serc, dzwonków, ryb i gwiazdek. A jak dzieci będą zadowolone, jeśli będą zaangażowane w przygotowanie tego słodyczy, na przykład, same wycinają ciasteczka za pomocą foremek.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 21 % 17 g
węglowodany 70 % 56 g
404 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby było w temperaturze pokojowej i łatwiej było się zetrzeć. Masło można zastąpić margaryną, wtedy ciasteczka będą bardziej budżetowe, ale w pieczeniu dla dzieci lepiej jest używać masła, margaryna jest szkodliwa. Masło pocieramy cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbijamy jedno jajko kurze. Wymieszaj, aby przyspieszyć i ułatwić proces, możesz użyć miksera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę i wymieszaj ze szczyptą sody. Wlej mąkę do mieszanki w częściach (może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej, w zależności od właściwości samej mąki) i zagniataj strome ciasto. Ważne! Nie ugniataj ciasta przez długi czas, w przeciwnym razie ciasteczka będą twarde.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Dzięki temu łatwiej będzie pracować z ciastem, a gotowe ciasteczka będą delikatniejsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zrolowaniu go w warstwę o grubości około centymetra i wycięciu ciastek foremkami. Pamiętaj, że im cieńsze ciasto, tym twardsze będą ciasteczka. Dla mnie optymalna jest grubość około 1 centymetra - dzięki temu ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż go na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Koncentrujemy się na pracy piekarnika (czas pieczenia zależy również od tego, czy ciasteczka są miękkie czy twarde, nie prześwietlaj ich!).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy ciasteczka, gdy się zarumienią. Serwujemy ciasteczka do herbaty lub kawy. Dzieci chętnie jedzą go na gorąco z zimnym mlekiem. Miłego picia herbaty!

wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy