skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby było w temperaturze pokojowej i łatwiej było się zetrzeć. Masło można zastąpić margaryną, wtedy ciasteczka będą bardziej budżetowe, ale w pieczeniu dla dzieci lepiej jest używać masła, margaryna jest szkodliwa. Masło pocieramy cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 2:
Wbijamy jedno jajko kurze. Wymieszaj, aby przyspieszyć i ułatwić proces, możesz użyć miksera.
Krok 3:
Przesiej mąkę i wymieszaj ze szczyptą sody. Wlej mąkę do mieszanki w częściach (może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej, w zależności od właściwości samej mąki) i zagniataj strome ciasto. Ważne! Nie ugniataj ciasta przez długi czas, w przeciwnym razie ciasteczka będą twarde.
Krok 4:
Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Dzięki temu łatwiej będzie pracować z ciastem, a gotowe ciasteczka będą delikatniejsze.
Krok 5:
Po zrolowaniu go w warstwę o grubości około centymetra i wycięciu ciastek foremkami. Pamiętaj, że im cieńsze ciasto, tym twardsze będą ciasteczka. Dla mnie optymalna jest grubość około 1 centymetra - dzięki temu ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Krok 6:
Rozłóż go na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Koncentrujemy się na pracy piekarnika (czas pieczenia zależy również od tego, czy ciasteczka są miękkie czy twarde, nie prześwietlaj ich!).
Krok 7:
Wyjmujemy ciasteczka, gdy się zarumienią. Serwujemy ciasteczka do herbaty lub kawy. Dzieci chętnie jedzą go na gorąco z zimnym mlekiem. Miłego picia herbaty!
wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g