skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki gry. Ryż ugotować i schłodzić. Jajka ugotować i obrać. Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej. Świeże warzywa będą pasować do każdego.
Krok 2:
W głębokiej misce wymieszaj ugotowany ryż, posiekane gotowane jajka, posiekane świeże zioła (cebula, koperek, pietruszka), tuńczyka w puszce rozgniecionego widelcem.
Krok 3:
Wszystko wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku. Aby nadzienie nie okazało się suche, dodaj do smaku majonez lub śmietanę.
Krok 4:
Nasmaruj naczynie do pieczenia. Rozwałkuj warstwę ciasta francuskiego nieco większą niż rozmiar formy.
Krok 5:
Rozłóż równomiernie nadzienie na cieście, ponownie, aby uzyskać soczystość, dodaj masło.
Krok 6:
Z drugiej warstwy pokrój paski i przykryj je ciastem, tworząc siatkę. Posmaruj wierzch surowym jajkiem i włóż do podgrzanego do 180 gr.piekarnik przez 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g