ciasto Hrabiowskie z bezą

proste, szybkie, niesamowicie pyszne! Przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne w domu. Najważniejsze jest, aby mieć gotowe bezeski, lepiej przygotować je z wyprzedzeniem i przechowywać w szklanym słoju na żądanie. Takie ciasto można przygotować w przeddzień uroczystości lub przybycia gości. Jest lekki i dość słodki, nie można go dużo zjeść, bardzo smaczny krem maślany i lukier czekoladowy doskonale komponują się ze smakiem bezy. Podawaj takie ciasto z niesłodzoną czarną lub zieloną herbatą, czarną kawą.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 44 % 32 g
węglowodany 51 % 37 g
440 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto bezowe, nie potrzebujesz wielu produktów: mleko skondensowane( czasami weź gotowane mleko skondensowane, jeśli bardziej go lubisz, to gotuj - lepiej samemu, ponieważ sklep najczęściej zawiera dalekie od zdrowych dodatków); masło, proszek kakaowy i same bezy. Mleko skondensowane wybierz również to, które zawiera tylko mleko i cukier, masło-nie mniej niż 82,5% tłuszczu (reszta zawiera margarynę).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przypomnę, jak robimy bezę (pełny przepis zamieściłem wcześniej). Aby to zrobić, weź świeże jajko i cukier. Oddziel białko od żółtka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukier w młynku do kawy doprowadzamy do stanu proszku, mieszamy z białkiem jaja.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubijaj stopniowo mikserem, aż osiągną stabilne szczyty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż na blasze do pieczenia i wysusz w piekarniku w temperaturze 90 stopni przez 2 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj krem. Weź zmiękczone masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W małym pojemniku wymieszaj łyżki 2 skondensowanego mleka i kakao, wymieszaj do konsystencji Skórki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mleko skondensowane do oleju i dobrze zagniataj do stanu surowego. Krem jest gotowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz każdą bezę smarujemy kremem i układamy na szkiełku, przyklejając do siebie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej masę czekoladową na wierzch. Do takiego ciasta można dodać posiekane orzechy, startą czekoladę, kwaśne jagody. Żurawina lub borówka brusznica będą szczególnie odpowiednie - doskonale osłabią słodki smak ciasta swoją kwaskowatością!

ciasto Hrabiowskie z bezą to pyszny deser.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy