skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto bezowe, nie potrzebujesz wielu produktów: mleko skondensowane( czasami weź gotowane mleko skondensowane, jeśli bardziej go lubisz, to gotuj - lepiej samemu, ponieważ sklep najczęściej zawiera dalekie od zdrowych dodatków); masło, proszek kakaowy i same bezy. Mleko skondensowane wybierz również to, które zawiera tylko mleko i cukier, masło-nie mniej niż 82,5% tłuszczu (reszta zawiera margarynę).
Krok 2:
Przypomnę, jak robimy bezę (pełny przepis zamieściłem wcześniej). Aby to zrobić, weź świeże jajko i cukier. Oddziel białko od żółtka.
Krok 3:
Cukier w młynku do kawy doprowadzamy do stanu proszku, mieszamy z białkiem jaja.
Krok 4:
Ubijaj stopniowo mikserem, aż osiągną stabilne szczyty.
Krok 5:
Rozłóż na blasze do pieczenia i wysusz w piekarniku w temperaturze 90 stopni przez 2 godziny.
Krok 6:
Przygotuj krem. Weź zmiękczone masło.
Krok 7:
W małym pojemniku wymieszaj łyżki 2 skondensowanego mleka i kakao, wymieszaj do konsystencji Skórki.
Krok 8:
Dodaj mleko skondensowane do oleju i dobrze zagniataj do stanu surowego. Krem jest gotowy.
Krok 9:
Teraz każdą bezę smarujemy kremem i układamy na szkiełku, przyklejając do siebie.
Krok 10:
Wlej masę czekoladową na wierzch. Do takiego ciasta można dodać posiekane orzechy, startą czekoladę, kwaśne jagody. Żurawina lub borówka brusznica będą szczególnie odpowiednie - doskonale osłabią słodki smak ciasta swoją kwaskowatością!
ciasto Hrabiowskie z bezą to pyszny deser.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g