bułeczki z dżemem z ciasta drożdżowego

bujne, delikatne, maślane! Z prostych produktów! Przepis na bułki z dżemem z ciasta drożdżowego cieszy się prostotą i dostępnością. Składniki na nie z pewnością znajdują się w każdej kuchni. Formowanie wcale nie jest trudne. I okazuje się, że jest to piękna muffinka o wspaniałym smaku!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 73 % 41 g
259 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki z dżemem z ciasta drożdżowego? Odmierz potrzebne składniki. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Możesz użyć dowolnego dżemu jagodowego lub owocowego. Mam karmazynowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito, aby wzbogaciła się w pęcherzyki powietrza. Wtedy ciasto będzie łatwiejsze i lepsze do wyrośnięcia, a wypieki będą bujne i przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło na małym ogniu lub rozpuść w kuchence mikrofalowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i około 50 ml ciepłego mleka. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aż utworzy się na powierzchni drożdży" Cap & quot;.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przestronnej, obszernej misce ubij jajko z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałe ciepłe mleko, lekko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mieszaninę drożdży, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj stopione niepalne masło do powstałej masy. Ponownie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj przesianą mąkę. Nie wysypuj całej mąki na raz, może być potrzebna mniejsza niż określona ilość. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj resztę mąki w małych porcjach, mieszając po każdym dodaniu. Uważaj na konsystencję ciasta. Na początku będzie lekko lepki, ale podczas ugniatania konsystencja nieco się zagęści. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, aby ciasto nie było ciężkie i strome.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest miękkie, delikatne w dotyku i prawie nie przykleja się do dłoni. Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 80-90 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto zwiększyło swoją objętość 2,5 razy. Możesz zacząć formować bułki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zmiażdż ciasto, połóż na stole posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj ciasto dżemem, nie sięgając do krawędzi warstwy około 1 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mentalnie podziel ciasto wzdłuż na 3 części i potrój.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Naciśnij krawędzie wynikowego prostokąta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój ciasto w poprzek na paski o szerokości około 2,5 cm.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przekręć każdy pasek 3-4 razy i zwiń go pierścieniem. Dobrze połącz końce, aby bułki nie obracały się podczas pieczenia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ułóż uformowane bułki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i pozostaw na 15 minut, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie bułki będą się oddalać i trochę podnosić.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ubij jajko z mlekiem, aż będzie gładkie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj dopasowane bułeczki mieszanką jajeczno-mleczną.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku 180C przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Określ czas i tryb pieczenia, koncentrując się na cechach działania piekarnika.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Schłodzić gotowe bułki i podawać. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy