skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z galaretką z grzybami? Weź mąkę najwyższej jakości, jajka-C1 lub C0. Zamiast kefiru możesz użyć kwaśnego mleka lub innego sfermentowanego napoju mlecznego. Kefir i jajka na 1-1,5 godziny przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby uzyskać bardziej udany test, produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę można zastąpić niskotłuszczową śmietaną (nie wyższą niż 15%). Zamiast pieczarek weź dowolne grzyby. Pamiętaj tylko, że niektóre z nich muszą być wstępnie ugotowane.
Krok 2:
Zacznij od zrobienia ciasta. Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie ubić jajko i wymieszać płynne składniki. Umyj jajko mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką. Ubij z cukrem i solą. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana. Dodanie soli poprawia smak i upraszcza proces ubijania.
Krok 3:
Dodaj kefir i wymieszaj. Rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej. Gdy ostygnie, wlej go do mieszanki jajeczno-kefirowej. Dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Weź głęboką miskę z zaokrąglonym dnem, w której wygodnie jest mieszać suche i płynne składniki i wyrabiać ciasto. Wymieszaj połowę wymaganej ilości mąki z sodą za pomocą trzepaczki, aby soda rozeszła się po mące, a ciasto równomiernie wzrosło podczas pieczenia. Przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem, a ciasto było puszyste. Zrób zagłębienie w mące i wlej tam płynny składnik. Zacznij wyrabiać ciasto łyżką lub szpatułką.
Krok 5:
Gdy mąka skończy się w misce, dodaj resztę małymi porcjami, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
Krok 6:
Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami.
Krok 7:
Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być bardzo miękki i delikatny. Przykryj ciasto folią spożywczą lub ręcznikiem, aby się nie spierzchło i umieść w chłodnym miejscu lub lodówce na 15-20 minut.
Krok 8:
Gdy ciasto jest zaparzone, przygotuj nadzienie. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w cienkie półpierścienie. W ten sposób szybko się ugotuje i zachowa swój kształt.
Krok 9:
Pieczarki obrać, opłukać i grubo posiekać. Miałem małe pieczarki, pokroiłem je wzdłuż nogi na 4 części. W ten sposób smak i kształt grzybów zostanie lepiej zachowany.
Krok 10:
Podgrzej patelnię olejem roślinnym. Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor.
Krok 11:
Dodaj pieczarki do cebuli i smaż, aż cały płyn z grzybów wyparuje. Sól i pieprz do smaku. Ostudzić.
Krok 12:
Aby nadzienie było jednorodne, drobno zetrzyj ser.
Krok 13:
Ubij jajka trzepaczką lub widelcem.
Krok 14:
Dodaj jajka i śmietanę do startego sera i dokładnie wymieszaj, aż się połączą.
Krok 15:
Rozwałkuj ciasto do warstwy w kształcie pojemnika, w którym upieksz ciasto, takiej wielkości, aby zakryło dno i boki. Mam owalny kształt 30x25 cm rękami delikatnie rozprowadź ciasto na dnie i ścianach formy. Formy nie można smarować, ponieważ ciasto zawiera wystarczającą ilość oleju.
Krok 16:
Rozłóż nadzienie na cieście, równomiernie rozprowadź.
Krok 17:
Wymieszaj wypełnienie i napełnij nim grzyby. Wyrównaj krawędzie ciasta. Piec ciasto na środkowej półce rozgrzanego piekarnika do 180 stopni przez 30-35 minut. Czas gotowania zależy od możliwości piekarnika. Dlatego sprawdź gotowość na podstawie wyglądu. Brzegi ciasta powinny być równomiernie zarumienione. Aby nadzienie nie opaliło się, gotowe ciasto po wyłączeniu pozostaw w piekarniku na kolejne 5 minut. Następnie ostudź do ciepłego stanu, udekoruj zielenią i poczęstuj się.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g