ciasto galaretkowe z grzybami na kefirze

specjalnie dla tych, którzy lubią dużo dodatków! Ciasto na galaretkę z grzybami ugniata się bardzo prosto, jest plastyczne i wygodne w pracy. Nadzienie jest wspaniałe, wielu uwielbia połączenie grzybów, cebuli i sera. Wszystko to w kremowym nadzieniu-delikatne, smaczne i bardzo pożywne ciasto.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 39 % 14 g
węglowodany 42 % 15 g
227 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z galaretką z grzybami? Weź mąkę najwyższej jakości, jajka-C1 lub C0. Zamiast kefiru możesz użyć kwaśnego mleka lub innego sfermentowanego napoju mlecznego. Kefir i jajka na 1-1,5 godziny przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby uzyskać bardziej udany test, produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę można zastąpić niskotłuszczową śmietaną (nie wyższą niż 15%). Zamiast pieczarek weź dowolne grzyby. Pamiętaj tylko, że niektóre z nich muszą być wstępnie ugotowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od zrobienia ciasta. Weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie ubić jajko i wymieszać płynne składniki. Umyj jajko mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką. Ubij z cukrem i solą. Nie musisz ubijać, zanim pojawi się piana. Dodanie soli poprawia smak i upraszcza proces ubijania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kefir i wymieszaj. Rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej. Gdy ostygnie, wlej go do mieszanki jajeczno-kefirowej. Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź głęboką miskę z zaokrąglonym dnem, w której wygodnie jest mieszać suche i płynne składniki i wyrabiać ciasto. Wymieszaj połowę wymaganej ilości mąki z sodą za pomocą trzepaczki, aby soda rozeszła się po mące, a ciasto równomiernie wzrosło podczas pieczenia. Przesiej mąkę, aby była nasycona tlenem, a ciasto było puszyste. Zrób zagłębienie w mące i wlej tam płynny składnik. Zacznij wyrabiać ciasto łyżką lub szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mąka skończy się w misce, dodaj resztę małymi porcjami, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być bardzo miękki i delikatny. Przykryj ciasto folią spożywczą lub ręcznikiem, aby się nie spierzchło i umieść w chłodnym miejscu lub lodówce na 15-20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto jest zaparzone, przygotuj nadzienie. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w cienkie półpierścienie. W ten sposób szybko się ugotuje i zachowa swój kształt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczarki obrać, opłukać i grubo posiekać. Miałem małe pieczarki, pokroiłem je wzdłuż nogi na 4 części. W ten sposób smak i kształt grzybów zostanie lepiej zachowany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podgrzej patelnię olejem roślinnym. Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pieczarki do cebuli i smaż, aż cały płyn z grzybów wyparuje. Sól i pieprz do smaku. Ostudzić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby nadzienie było jednorodne, drobno zetrzyj ser.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij jajka trzepaczką lub widelcem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj jajka i śmietanę do startego sera i dokładnie wymieszaj, aż się połączą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj ciasto do warstwy w kształcie pojemnika, w którym upieksz ciasto, takiej wielkości, aby zakryło dno i boki. Mam owalny kształt 30x25 cm rękami delikatnie rozprowadź ciasto na dnie i ścianach formy. Formy nie można smarować, ponieważ ciasto zawiera wystarczającą ilość oleju.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż nadzienie na cieście, równomiernie rozprowadź.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wymieszaj wypełnienie i napełnij nim grzyby. Wyrównaj krawędzie ciasta. Piec ciasto na środkowej półce rozgrzanego piekarnika do 180 stopni przez 30-35 minut. Czas gotowania zależy od możliwości piekarnika. Dlatego sprawdź gotowość na podstawie wyglądu. Brzegi ciasta powinny być równomiernie zarumienione. Aby nadzienie nie opaliło się, gotowe ciasto po wyłączeniu pozostaw w piekarniku na kolejne 5 minut. Następnie ostudź do ciepłego stanu, udekoruj zielenią i poczęstuj się.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy