skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki kefirowe w silikonowych foremkach? Przygotuj jedzenie. Wyjmij kefir i jajka z lodówki z wyprzedzeniem, powinny być ciepłe, wtedy babeczki lepiej wzrosną. Jeśli masz mało czasu, włóż jajka do ciepłej wody i wlej trochę gorącej wody do kefiru. Weź rafinowany olej roślinny, bez zapachu.
Krok 2:
Umyj, a następnie osusz jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Następnie rozbij jajka do miski, dodaj cukier i dobrze ubij, najlepiej mikserem. Powinieneś uzyskać bujną, jasną masę.
Krok 3:
Wlej kefir do jajek, dodaj olej, sól i sodę, dobrze wymieszaj, możesz po prostu trzepaczką.
Krok 4:
Dodaj porcje przesianej mąki. Nie wlewaj wszystkiego na raz, wlewaj po trochu, dobrze mieszając ciasto po każdym dodaniu. Rezultatem powinna być masa o konsystencji podobnej do tłustej śmietany. Ciasto, które jest zbyt grube, sprawia, że babeczki są sztywne. Ilość mąki jest przybliżona, skup się na cieście.
Krok 5:
Dobrze zagnieść ciasto trzepaczką.
Krok 6:
Nasmaruj trochę silikonową formę olejem roślinnym. Możesz umieścić specjalne papierowe wkładki do babeczek, tak jak ja, wtedy nie musisz już smarować. Napełnij je ciastem 2/3 objętości, ponieważ babeczki powinny dobrze wyrosnąć. Z tej ilości ciasta dostałem 12 babeczek. Możesz mieć inną ilość, zależy to od wielkości twoich form.
Krok 7:
Część babeczek zrobiłam w osobnych foremkach. Piec babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Babeczki powinny dobrze wyrosnąć i zarumienić się. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem lub wykałaczką. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem.
możesz upiec te babeczki z różnymi dodatkami. Bardzo smaczne będzie dodanie rodzynek, suszonych moreli, suszonych śliwek lub kandyzowanych owoców. Latem włóż świeże jagody do ciasta, zimą użyj mrożonych, które należy najpierw rozmrozić i spuścić płyn.
możesz zrobić takie babeczki z nadzieniem. Wlej połowę ciasta do kokilki, włóż łyżkę dżemu, dżemu lub kawałka czekolady i napełnij resztą ciasta.
na wierzchu babeczki można udekorować nie tylko cukrem pudrem, ale także polać je rozpuszczoną czekoladą lub lukrem białkowym.
babeczki z kremową czapką wyglądają bardzo pięknie, będą to popularne babeczki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g