babeczki na kefirze w silikonowych foremkach

szybko, łatwo, budżetowo, w pośpiechu! Babeczki na kefirze są przygotowywane z najtańszych produktów, które można znaleźć w każdej lodówce. Pieczone w silikonowych foremkach są równe i schludne. Babeczki przygotowują się szybko, będą miały czas na upieczenie na przybycie nieoczekiwanych gości.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 75 % 43 g
261 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczki kefirowe w silikonowych foremkach? Przygotuj jedzenie. Wyjmij kefir i jajka z lodówki z wyprzedzeniem, powinny być ciepłe, wtedy babeczki lepiej wzrosną. Jeśli masz mało czasu, włóż jajka do ciepłej wody i wlej trochę gorącej wody do kefiru. Weź rafinowany olej roślinny, bez zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, a następnie osusz jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Następnie rozbij jajka do miski, dodaj cukier i dobrze ubij, najlepiej mikserem. Powinieneś uzyskać bujną, jasną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do jajek, dodaj olej, sól i sodę, dobrze wymieszaj, możesz po prostu trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj porcje przesianej mąki. Nie wlewaj wszystkiego na raz, wlewaj po trochu, dobrze mieszając ciasto po każdym dodaniu. Rezultatem powinna być masa o konsystencji podobnej do tłustej śmietany. Ciasto, które jest zbyt grube, sprawia, że babeczki są sztywne. Ilość mąki jest przybliżona, skup się na cieście.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze zagnieść ciasto trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj trochę silikonową formę olejem roślinnym. Możesz umieścić specjalne papierowe wkładki do babeczek, tak jak ja, wtedy nie musisz już smarować. Napełnij je ciastem 2/3 objętości, ponieważ babeczki powinny dobrze wyrosnąć. Z tej ilości ciasta dostałem 12 babeczek. Możesz mieć inną ilość, zależy to od wielkości twoich form.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Część babeczek zrobiłam w osobnych foremkach. Piec babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Babeczki powinny dobrze wyrosnąć i zarumienić się. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem lub wykałaczką. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem.

możesz upiec te babeczki z różnymi dodatkami. Bardzo smaczne będzie dodanie rodzynek, suszonych moreli, suszonych śliwek lub kandyzowanych owoców. Latem włóż świeże jagody do ciasta, zimą użyj mrożonych, które należy najpierw rozmrozić i spuścić płyn.
możesz zrobić takie babeczki z nadzieniem. Wlej połowę ciasta do kokilki, włóż łyżkę dżemu, dżemu lub kawałka czekolady i napełnij resztą ciasta.
na wierzchu babeczki można udekorować nie tylko cukrem pudrem, ale także polać je rozpuszczoną czekoladą lub lukrem białkowym.
babeczki z kremową czapką wyglądają bardzo pięknie, będą to popularne babeczki.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy