skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do ciepłego mleka (100 ml) dodaj drożdże i łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na bok.
Krok 2:
W misce na ciasto rozbij jajka i dodaj cukier. Dobrze ubij, najlepiej aż cukier się rozpuści.
Krok 3:
Dodaj 200 ml mleka do jajek z cukrem i wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj stopioną i schłodzoną margarynę do miski i wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli twoje mleko drożdżowe nie spieni się, drożdże mogą być przeterminowane, ciasto z nimi nie wyrośnie. Zrób kolejne ciasto z innymi drożdżami.
Krok 6:
Przesiej mąkę do miski na płynną emulsję.
Krok 7:
Ugniataj najpierw łyżką, a potem rękami.
Krok 8:
Ciasto jest miękkie i nie przykleja się do dłoni. Nie przesadzaj z mąką podczas ugniatania. Bardziej miękkie ciasto-delikatniejsze ciasta. Gotowe ciasto przełożyć do miski, dokręcić folią i pozostawić do dopasowania.
Krok 9:
Umyj i obierz jabłka do nadzienia, obierz dynię. Usuń skórkę z połowy cytryny.
Krok 10:
Pokrój dynię i jabłka w kostkę tego samego rozmiaru. Jabłka polać sokiem z cytryny.
Krok 11:
Na patelni roztop masło.
Krok 12:
Dodaj cukier i zamieszaj.
Krok 13:
Dodaj jabłka i dynię do masła z cukrem.
Krok 14:
Dusić, mieszając, aż jabłka i dynia się ugotują.
Krok 15:
Do gotowego schłodzonego nadzienia dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
Krok 16:
Lekko wymieszaj puszyste ciasto.
Krok 17:
Podziel ciasto na kulki tego samego rozmiaru.
Krok 18:
Rozwałkuj każdą kulkę w okrąg i nałóż łyżkę nadzienia.
Krok 19:
Najpierw uszczypnij placek jak pierogi, a następnie rozciągnij końce na boki i zszyj je razem.
Krok 20:
Połóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem, ściśnij w dół, przykryj ręcznikiem i odstaw na pół godziny. Przed pieczeniem posmaruj wierzch przyszłych placków ubitym żółtkiem.
Krok 21:
Piecz paszteciki w 180 stopniach przez około 30 minut.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g