słodkie ciasta drożdżowe z jabłkami i dynią

maślane ciasta dęte doprowadzą wszystkich do szaleństwa! Są bardzo przewiewne! Każda gospodyni może ugotować takie ciasta. To ciasto z pewnością dobrze wyrośnie pod warunkiem świeżych drożdży. Reszta to kwestia techniki.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 73 % 29 g
197 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do ciepłego mleka (100 ml) dodaj drożdże i łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na bok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce na ciasto rozbij jajka i dodaj cukier. Dobrze ubij, najlepiej aż cukier się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 200 ml mleka do jajek z cukrem i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj stopioną i schłodzoną margarynę do miski i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli twoje mleko drożdżowe nie spieni się, drożdże mogą być przeterminowane, ciasto z nimi nie wyrośnie. Zrób kolejne ciasto z innymi drożdżami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę do miski na płynną emulsję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniataj najpierw łyżką, a potem rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest miękkie i nie przykleja się do dłoni. Nie przesadzaj z mąką podczas ugniatania. Bardziej miękkie ciasto-delikatniejsze ciasta. Gotowe ciasto przełożyć do miski, dokręcić folią i pozostawić do dopasowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj i obierz jabłka do nadzienia, obierz dynię. Usuń skórkę z połowy cytryny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój dynię i jabłka w kostkę tego samego rozmiaru. Jabłka polać sokiem z cytryny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni roztop masło.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj cukier i zamieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj jabłka i dynię do masła z cukrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dusić, mieszając, aż jabłka i dynia się ugotują.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Do gotowego schłodzonego nadzienia dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Lekko wymieszaj puszyste ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podziel ciasto na kulki tego samego rozmiaru.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozwałkuj każdą kulkę w okrąg i nałóż łyżkę nadzienia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Najpierw uszczypnij placek jak pierogi, a następnie rozciągnij końce na boki i zszyj je razem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Połóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem, ściśnij w dół, przykryj ręcznikiem i odstaw na pół godziny. Przed pieczeniem posmaruj wierzch przyszłych placków ubitym żółtkiem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Piecz paszteciki w 180 stopniach przez około 30 minut.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy