skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie biszkoptu jest opisane w połowie składu! Oddziel białka od żółtek. Oddziel bardzo ostrożnie, aby ani kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite. Również miska, w której białka zostaną ubite, powinna być czysta, bez śladów tłuszczu. Lepiej wytrzeć go ręcznikiem papierowym zamoczonym w occie lub soku z cytryny.
Krok 2:
Żółtka włożyć do miski, dodać połowę cukru i cukier waniliowy. Dobrze zmielić żółtka z cukrem, aż masa wzrośnie i wybieli masę.
Krok 3:
Żółtka można zmielić mikserem.
Krok 4:
Białka umieścić w czystej misce i ubijać na niskiej lub średniej prędkości miksera, aż powstanie lekka, puszysta piana.
Krok 5:
Zwiększ prędkość miksera do średniej lub maksymalnej (prędkość zależy od mocy miksera) i bez przerywania ubijania wlej cukier cienkim strumieniem.
Krok 6:
Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie, aż podczas przechylania (lub obracania) miski białka się z niej wylały.
Krok 7:
Dodaj do żółtek trzecią część ubitych białek
Krok 8:
I delikatnie, od dołu do góry, wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj przesianą mąkę do masy żółtkowej i dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Następnie dodaj pozostałe ubite białka i bardzo delikatnie, ruchami od dołu do góry, jakby podnosząc warstwę po warstwie, wymieszaj ciasto.
Krok 11:
Formę wypełnia się ciastem nie więcej niż 2/3 wysokości, ponieważ podczas pieczenia biszkopt zwiększa objętość około 1,5 razy. Włóż ciasto do formy i wygładź powierzchnię. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut.
Krok 12:
Podczas pieczenia wskazane jest, aby nie otwierać drzwi piekarnika przez pierwsze 20-25 minut, w przeciwnym razie biszkopt może spaść. Ale jeśli nie jest to konieczne, lepiej nie otwierać drzwi przez cały czas pieczenia biszkoptu. Biszkopt jest gotowy, jeśli lekko się skuli, krawędzie odchodzą od ścian formy, a po lekkim naciśnięciu palcami biszkopt sprężystuje, a dół szybko się regeneruje.
Krok 13:
Ostrożnie wyjmij biszkopt z formy, połóż na ruszcie i ostudź. Schłodzony biszkopt przykryć serwetką lub ręcznikiem papierowym i pozostawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (wtedy po namoczeniu syropem biszkopt nie będzie namoczony i kruszy się podczas krojenia). Podczas gdy nasze ciasto ostygnie, w międzyczasie przygotujemy krem.
Krok 14:
Musisz przygotować dwa rodzaje kremu, jeden będziemy mieli na ciasta, a drugi nasmarujemy wierzch i boki ciasta, przygotowując go w ten sposób do mastyksu. Pierwszy krem to śmietana. Ubij śmietanę mikserem i dodaj trochę cukru pudru. Gdy cukier się rozpuści, krem jest gotowy. Drugi krem to masło ze skondensowanym mlekiem. Ubij miękkie masło, stopniowo wprowadzając mleko skondensowane.
Krok 15:
Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na ciasta, nasącz syropem i posmaruj ciasta między sobą.
Krok 16:
Smarujemy boki kremem maślanym
Krok 17:
I top i włóż do lodówki.
Krok 18:
Rozwałkuj brązowy arkusz mastyksu i przykryj spód ciasta, będą to spodnie.
Krok 19:
Pokrywamy górę Żółtym mastyksem. Odetnij nadmiar.
Krok 20:
Z białego mastyksu robimy koszulę i wyciskamy dwa kółka na oczy SpongeBoba. Następnie nadajemy kształt górnej części ciasta, w postaci fal, tworząc w ten sposób gąbkę. Cóż, drobne szczegóły, Oczy, krawat, usta, nos, uchwyty, nogi i tak dalej...))))) Aby nadać połysk mastyksowi, należy go pokryć pędzlem roztworem miodu i wódki (1: 1)...To był Spongebob!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g