skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu na kefirze? Przygotuj składniki do zapiekanki. Jeśli to danie jest przygotowywane dla dzieci, to oczywiście twarożek należy użyć naturalnego wiejskiego z wysokim procentem tłuszczu. Dla pań przestrzegających diety lepiej jest wziąć niskotłuszczowy twarożek i zastąpić semolinę zmiażdżonymi płatkami owsianymi. Semolinę zalać kefirem o temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Wymieszaj mieszaninę i pozostaw na pół godziny, aby semolina pęczniała.
Krok 3:
W innej misce włóż twaróg, dodaj cukier do smaku, szczyptę soli, wanilinę. Ubijaj jaja kurze pojedynczo.
Krok 4:
Widelcem lub blenderem zmiksuj składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. W razie potrzeby można dodać umyte i gotowane na parze suszone owoce lub świeże jagody.
Krok 5:
Następnie połącz semolinę spuchniętą w kefirze z masą twarogową, dodaj proszek do pieczenia. Ponownie dobrze wymieszaj składniki blenderem lub łyżką, aby uzyskać jednorodną mieszankę.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp semoliną. Umieść półfabrykat zapiekanki w formie, równomiernie rozprowadzając masę na całej patelni. Umieść formę z masą twarogową w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz przez około 40 minut, koncentrując się na pracy piekarnika, wielkości formy i liczbie składników zapiekanki. Zapiekanka powinna zarumienić się na wierzchu. Wyłącz piekarnik, pozostaw zapiekankę w piekarniku na około 10 minut.
Krok 7:
Umieść zapiekankę na talerzu i podawaj, w razie potrzeby z dżemem, dżemem, skondensowanym mlekiem lub innymi dodatkami. To świetna opcja na śniadanie dla całej rodziny lub lekką przekąskę między głównymi posiłkami. Smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
Jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g