ormiańska sałatka z pieczonych warzyw

Oryginalny, pikantny, jasny, najsmaczniejszy! Ormiańska sałatka z pieczonych warzyw to domowa opcja przyrządzania popularnej przekąski, która jest zwykle przygotowywana przy ognisku. Sałatka okazuje się niezwykle aromatyczna, ma pikantny, lekko ostry smak. Można go podawać z daniami mięsnymi lub rybnymi.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ormiańską sałatkę z pieczonych warzyw? Przede wszystkim włącz piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotuj jedzenie. Opłucz pod zimną bieżącą wodą czerwoną cebulę bezpośrednio w skórce, pomidory, bakłażany, paprykę, zioła i obrane ząbki czosnku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie weź 2 naczynia do pieczenia z wysokimi bokami. Wlej do nich 0,5 szklanki czystej wody. W jednej z form umieść cebulki i bakłażany, uprzednio nakłuwając ostatni składnik widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W drugim ułóż pomidory i paprykę. Umieść formy z warzywami w gorącym piekarniku. Teraz głównym zadaniem jest śledzenie czasu, ponieważ wszystkie składniki są pieczone inaczej. Cebula i bakłażan przez co najmniej 40-45 minut są średnie, a Duże — do 1 godziny, pomidory i papryka przez 20-30 minut. Okresowo otwieraj piekarnik i za pomocą widelca obracaj warzywa z jednej strony na drugą, aby były równomiernie upieczone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najpierw wyjmij formę z piekarnika z gotową papryką i pomidorami, trzymając ją za uchwyt na garnek. Po 30 minutach sprawdź gotowość bakłażana i cebuli — włóż do nich widelec, powinien płynnie wejść w miazgę, bez przeszkód. Jeśli są gotowe-wyjmij formę z tymi warzywami z piekarnika, jeśli nie - kontynuuj pieczenie. Schłodzić gotowe warzywa, aby nie były gorące, ale nie miały czasu na ochłodzenie do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy warzywa ostygną, przygotuj sos sałatkowy. Jak zrobić tankowanie? Wlej oliwę z oliwek do miski. Warzywa mają słodkawy smak, więc aby sałatka była pikantna, pikantna, jasna w smaku, dodaj ocet, sok z cytryny, sól, czarny pieprz, ziele angielskie, wyciśnij ząbki czosnku przez prasę. Ubij sos widelcem, aż będzie gładki, dokręć pojemnik folią spożywczą i pozostaw do zaparzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas zaparzania dressingu obierz lekko schłodzone warzywa nożem kuchennym. Następnie na zmianę połóż je na desce do krojenia i pokrój. Usuń łodygę z papryki, wypatrosz ją z nasion i pokrój w szerokie paski o grubości do 2-3 centymetrów. Pokrój cebulę w duże paski o grubości do 1 centymetra.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój bakłażany w plastry o długości do 3-4 centymetrów i grubości do 2 centymetrów, a pomidory po prostu pokrój na 4-6 kawałków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kolendra, pietruszka, koperek, wstrząśnij nad zlewem z nadmiaru płynu, połóż na desce do krojenia i drobno posiekaj nożem kuchennym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż wszystkie pokrojone warzywa do miski, dodaj posiekane warzywa, przykryj dressingiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki łyżką stołową, aż będą gładkie. Zrób to tak, aby aromatyczny dressing otaczał wszystkie składniki. Następnie pozostaw sałatkę na 5-7 minut, a następnie połóż na talerzu i podawaj. Udekoruj listkami kolendry. Smacznego!

wskazówki dotyczące przepisu:

- zestaw przypraw w tym przepisie można uzupełnić dowolnymi innymi przyprawami, które nadają się do gotowania potraw z warzyw, takich jak oregano, suszona bazylia, mięta, kardamon i wiele innych.

- w razie potrzeby czas przygotowania tej sałatki można zmniejszyć o połowę, wystarczy zawinąć wszystkie warzywa osobno w arkusze aluminiowej folii spożywczej i piec przez 20 minut, ale w tym przypadku będą bardziej gotowane na parze niż pieczone.

- do sałatki można włożyć zieloną lub niebieską bazylię, świeżą zieloną cebulę, oprócz kolendry, pietruszki, koperku.

- zamiast octu stołowego 6% można użyć octu jabłkowego lub octu balsamicznego.

- w razie potrzeby do tego rodzaju sałatki można dodać ser feta, Kozi kwaśny ser, twarożek lub ser "feta".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy