placki z ciasta sodowego z twarogiem niesłodzone

pyszne i niezwykłe ciasta! Gotuj - na pewno ci się spodoba! Placki z serowym nadzieniem z kwaśnego mleka i bardzo ciekawym ciastem. Jest chrupiący, delikatny i jest przygotowywany po prostu, na sodzie, ze znanych nam składników.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 36 % 20 g
węglowodany 46 % 26 g
328 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę do miski na ciasto. Dodaj sól i sodę (proszek do pieczenia).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż miękkie masło na maśle.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze zmiel ręce na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj oliwę z oliwek do zimnej wody z octem. Jeśli weźmiesz proszek do pieczenia, ocet nie jest potrzebny. Nie trzeba wcześniej gasić sody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wodę z olejem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj powstałą emulsję do mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń ciasto w folię lub włóż do torby i odłóż na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj twaróg.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj żółtko.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieprz i wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp mąką. Wyjmij ciasto z lodówki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wytnij koła.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Usuń nadmiar (zrób z nich kółka drugim biegiem).

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Umieść nadzienie na każdym kółku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Uszczypnij.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Uformuj wszystkie paszteciki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ułóż placki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posmaruj placki ubitym jajkiem i posyp sezamem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Włóż blachę do pieczenia z pasztecikami do gorącego piekarnika i piecz przez 25-30 minut w 190 stopniach.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Lekko ostudź.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    I można złożyć.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy