skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczyste kotlety z mielonego królika? Przygotuj jedzenie. Użyłem gotowego schłodzonego mięsa mielonego od zaufanego dostawcy. Ale jeśli sam ugotujesz mięso mielone, zalecam dwukrotne przepuszczenie mięsa królika przez maszynkę do mięsa z małymi otworami. Tak więc przyszłe kotlety będą przewiewne, o bardziej musowej konsystencji.
Krok 2:
Wlej mleko do miski do mięsa mielonego (im grubsze, tym delikatniejsze będą kotlety). Możesz zastąpić mleko śmietaną 10% tłuszczu. Dodaj bułkę tartą. Używaj krakersów zakupionych lub domowych, z tymi ostatnimi będzie smaczniejszy.
Krok 3:
Umyj jajka i wbij do miski do mięsa mielonego. Dodaj suszone zioła. Mam bazylię, majeranek i rozmaryn. Możesz odłożyć swój zestaw lub w ogóle nie używać ziół. Sól do smaku. Jeśli chcesz, nadal możesz pieprzyć mięso mielone. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Aby przyspieszyć proces, możesz użyć blendera zanurzeniowego.
Krok 4:
Rozpuść masło w dowolny dogodny sposób. Osobiście wygodniej jest mi podgrzewać olej w małej kadzi na małym ogniu. Ale możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej i kąpieli wodnej. Wlej schłodzony olej do mięsa mielonego i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Nabierając mielone mięso łyżką stołową, uformuj placki tej samej wielkości. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem i połóż na niej kotlety. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny. Zamiast pieczenia możesz smażyć kotlety na gorącej patelni na oleju roślinnym przez pięć minut z każdej strony. Podawaj kotlety z puree ziemniaczanym lub gotowanym makaronem i koniecznie z sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!
mam bardzo udane kotlety. Jeśli nie wiesz, że pochodzą z królika, nie możesz od razu powiedzieć, z jakiego mięsa są ugotowane. Albo kurczak, albo Indyk...
ale jedno jest pewne: jeśli uda ci się nie prześwietlić kotletów w piekarniku lub na patelni, okażą się bardzo delikatne i niezwykle soczyste. W moich kotletach po naciśnięciu klarowny sok wyszedł prosto z cięcia!
aby paszteciki były bardziej dietetyczne, można użyć tylko białek jaj. I wcale nie dodawaj żółtek. I używaj mniej tłustego mleka, na przykład półtora procent tłuszczu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g