skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sernik ricotta? Zacznij od podstawy. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź ciasteczka cukrowe lub biszkoptowe, takie jak rocznicowe. Wybierz masło wysokiej jakości, naturalne, zgodne z GOST, bez dodatków roślinnych.
Krok 2:
Jak zrobić bazę sernika? Rozpuść masło w dowolny dostępny sposób. Przeczytaj o tym, jak to zrobić na końcu przepisu.
Krok 3:
Rozbij ciasteczka na kawałki.
Krok 4:
Włóż ciasteczka do miski blendera, wlej stopione masło. Zmiel wszystko na drobny okruch. Alternatywnie możesz pokruszyć ciasteczka wałkiem do ciasta i po prostu wymieszać z masłem.
Krok 5:
Umieść powstały okruch w naczyniu do pieczenia pokrytym pergaminem, spłaszcz go i dobrze ubij (wygodnie jest to zrobić płaskim dnem szklanki). Między ciastem a ścianami formy nie powinno być szczelin-nadzienie jest wystarczająco płynne i może wyciekać, co jest niepożądane.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Śmietana najlepiej nadaje się do tłuszczu, ale z mniej tłustym przepisem się uda.
Krok 7:
Jak zrobić nadzienie do sernika? Lekko wyciśnij ricottę, aby usunąć nadmiar płynu. Włóż ricottę, cukier do miski blendera, wlej śmietanę. Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Alternatywnie możesz po prostu wymieszać składniki ręcznie.
Krok 8:
Dobrze umyj cytrynę sodą. Zetrzyj skórkę, uważając, aby nie dotknąć białej części — jest gorzka. Do powstałej masy dodaj jajka i skórkę z cytryny. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 9:
Jeszcze raz ubij nadzienie. Powinieneś uzyskać płynną, lekko lepką masę.
Krok 10:
Wlej masę serowo-śmietankową na podstawę ciasteczek. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz sernik przez kolejne 50-70 minut. Będzie to zależeć od funkcji twojego piekarnika.
Krok 11:
Gotowy sernik powinien chwycić krawędzie i lekko drżeć środek. Gotowy sernik pozostaw na 15 minut w lekko otwartym piekarniku, który ostygnie, a następnie całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej. Schłodzony sernik wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby ustabilizować. Sernik podawaj z jagodami, owocami, syropami, czekoladą. Smacznego!
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g