kurczak z awokado

po spróbowaniu przynajmniej raz będziesz ciągle gotować! Ten kurczak z awokado jest oryginalny i niezwykły. Można go podawać na świątecznym stole. Połączenie warzyw z delikatnym białym mięsem jest tutaj najbardziej harmonijne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 16 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 23 % 6 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kurczaka z awokado? Odmierz wymagane składniki. Dobrze umyj warzywa i mięso, a następnie osusz je ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka wzdłuż na dwie części, nie osiągając krawędzi 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż filety książką i lekko ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś kurczaka do miski, polej sosem sojowym i pozostaw do marynowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas marynowania mięsa obierz awokado, usuń pestkę. Pokrój miąższ w drobną kostkę. Pomidora (mam dwa, ponieważ są małe) również pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj czosnek i bazylię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj bazylię, osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Awokado i pomidor połącz na osobnym talerzu. Skrop je sokiem z cytryny,aby awokado nie ściemniało.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekaną bazylię i czosnek przepuszczony przez prasę do warzyw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij piersi z marynaty, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Nie wylewaj marynaty - będziemy jej potrzebować później. Piersi mocno nadziewać powstałą sałatką owocowo-warzywną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przymocuj krawędzie piersi drewnianymi szaszłykami lub wykałaczkami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść piersi w naczyniu do pieczenia, polej pozostałym sosem sojowym po marynowaniu i posyp czarnym pieprzem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz piersi w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180°C, od czasu do czasu polewając je sosem z dna formy. Podawaj kurczaka z awokado z sałatką ze świeżych warzyw.

z sałatki pozostał jeden owoc awokado i postanowiłem ugotować coś pięknego i interesującego w smaku. Długo szukałem odpowiedniego przepisu i zatrzymałem się na tym. Oprócz piersi w ten sposób można nadziewać całego kurczaka lub małego kurczaka.

danie może być zarówno świąteczne, jak i codzienne. Kurczaka w tej formie można podawać z dowolnymi sałatkami, dowolnymi dodatkami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy