skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kurczaka z awokado? Odmierz wymagane składniki. Dobrze umyj warzywa i mięso, a następnie osusz je ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka wzdłuż na dwie części, nie osiągając krawędzi 1 cm.
Krok 3:
Ułóż filety książką i lekko ubij.
Krok 4:
Przenieś kurczaka do miski, polej sosem sojowym i pozostaw do marynowania.
Krok 5:
Podczas marynowania mięsa obierz awokado, usuń pestkę. Pokrój miąższ w drobną kostkę. Pomidora (mam dwa, ponieważ są małe) również pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj czosnek i bazylię.
Krok 6:
Umyj bazylię, osusz i drobno posiekaj.
Krok 7:
Awokado i pomidor połącz na osobnym talerzu. Skrop je sokiem z cytryny,aby awokado nie ściemniało.
Krok 8:
Dodaj posiekaną bazylię i czosnek przepuszczony przez prasę do warzyw.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Wyjmij piersi z marynaty, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Nie wylewaj marynaty - będziemy jej potrzebować później. Piersi mocno nadziewać powstałą sałatką owocowo-warzywną.
Krok 11:
Przymocuj krawędzie piersi drewnianymi szaszłykami lub wykałaczkami.
Krok 12:
Umieść piersi w naczyniu do pieczenia, polej pozostałym sosem sojowym po marynowaniu i posyp czarnym pieprzem.
Krok 13:
Piecz piersi w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180°C, od czasu do czasu polewając je sosem z dna formy. Podawaj kurczaka z awokado z sałatką ze świeżych warzyw.
z sałatki pozostał jeden owoc awokado i postanowiłem ugotować coś pięknego i interesującego w smaku. Długo szukałem odpowiedniego przepisu i zatrzymałem się na tym. Oprócz piersi w ten sposób można nadziewać całego kurczaka lub małego kurczaka.
danie może być zarówno świąteczne, jak i codzienne. Kurczaka w tej formie można podawać z dowolnymi sałatkami, dowolnymi dodatkami.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g