ciasto Rydzyk klasyczne z kremem

delikatny, miękki, miodowy, po prostu rozpływa się w ustach! Znany i lubiany przez wszystkich miód pitny według najbardziej klasycznej receptury. Krem nadaje ciastu wyjątkową kremowość.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 71 % 36 g
261 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta zacznijmy od kremu, będzie musiało ostygnąć, tylko podczas pieczenia ciast. Olej należy wcześniej wyjąć z lodówki, należy go zmiękczyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste, powinny stać się białe i zwiększyć objętość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej mleko do ciepłego stanu i wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej, stale pracując trzepaczką. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej masę do rondla z grubym dnem i rozpal mały ogień. Gotuj, ciągle mieszając trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy masa zacznie gęstnieć i pojawią się pierwsze bąbelki, wyłącz. Powinien wyglądać jak skondensowane mleko w konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To my ugotowaliśmy bazę kremu. Powinna ostygnąć. Aby zapobiec tworzeniu się skorupy na powierzchni, należy ją przykryć folią spożywczą & quot; w kontakcie & quot;, czyli folię bezpośrednio uszczelniamy na powierzchni kremu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zajmijmy się ciastami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż jajka i cukier do rondla z grubym dnem, rozpal mały ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko ubijając jajka trzepaczką, czekamy na rozpuszczenie kryształków cukru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż masło i miód do rondla, zamieszaj, poczekaj, aż się stopią.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj sodę, dobrze wymieszaj. Masa podwoi swoją objętość.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij patelnię z ognia, wlej zawartość do miski. Dodaj przesianą mąkę, ale nie wszystkie naraz, ale partiami, wyrabiając ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy ciasto zbierze się w jedną bryłę, wyrzuć je na stół posypany mąką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ugniataj jeszcze trochę, a następnie uformuj kulę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podziel ciasto na te same kulki. Ich liczba zależy od średnicy ciast, które planujesz upiec. Moje miały około 22 cm, podzieliłem je na 8 kulek.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Każdą kulkę rozwałkowujemy w okrąg, aby ciasto nie pęczniało podczas pieczenia, nakłuwamy widelcem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczę na pergaminie. Nie trzeba go niczym smarować, te ciasta się nie przyklejają. Ciasta piecze się bardzo szybko, dosłownie 4 minuty. Skup się na kolorze, powinny być złote.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowe ciasta są cięte w kółko, używam DNA z dzielonej formy. Nie wyrzucaj przycinania, pójdą na posypanie ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    W międzyczasie baza ciasta ostygła, włóż do niej masło i ubij, aż będzie gładka i gładka.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zaczynamy zbierać ciasto. Naczynia, w których zostanie podany, posmaruj odrobiną śmietany, włóż pierwsze ciasto. smarujemy go obficie kremem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Więc zbieramy ciasto do góry.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ścinki z ciast są mielone, zrobiłem to w blenderze, możesz chodzić po nich wałkiem do ciasta. Posyp je grubo na wierzchu i bokach ciasta. Ciasto okaże się smaczniejsze, jeśli pozostanie w lodówce przez kilka godzin.

jeśli jesteś początkującym kucharzem, użyj kąpieli wodnej podczas gotowania bazy do kremu i bazy do ciast. Możesz również nie ciąć ciast po upieczeniu, ale natychmiast rozwałkować na żądaną średnicę. Następnie umieść jedno ciasto na okruchach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy