skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić plasterek mleka Kinder? Odmierz niezbędne składniki, aby zrobić biszkopt czekoladowy. Żywność powinna mieć temperaturę pokojową. Jeśli miód zgęstnieje, podgrzej go lekko w łaźni wodnej.
Krok 2:
Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.
Krok 3:
Połącz żółtka z połową normy cukru, miodem, wodą i cukrem waniliowym. Ubij żółtka z maksymalną prędkością miksera przez 5-6 minut.
Krok 4:
Powinna uzyskać jasną, gęstą masę.
Krok 5:
Dokładnie spłucz trzepaczki miksera, osusz. Zacznij ubijać białka na małych obrotach, aż pianka białkowa lekko zgęstnieje. Kontynuuj ubijanie, dodając małe porcje pozostałego cukru. Stopniowo zwiększaj prędkość miksera do maksymalnej. Ubij białka na ciasne, stabilne szczyty. Jeśli masa białkowa jest nieruchoma podczas obracania formy, oznacza to, że białka są odpowiednio ubite.
Krok 6:
Połącz mąkę z kakao i przesiej, aby wzbogacić mąkę w tlen. Dzięki temu ciasto będzie bardziej przewiewne i zwiększy jego zdolność do wyrastania.
Krok 7:
Połącz ubite żółtka z połową pianki białkowej. Mieszaj szpatułką delikatnymi ruchami od góry do dołu.
Krok 8:
Dodaj połowę przesianej mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Równie delikatnie wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj pozostałe białka, wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj resztę mieszanki mąki i kakao. Delikatnie wymieszaj masę, aż będzie gładka, starając się zachować przewiewną strukturę ciasta biszkoptowego.
Krok 11:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem (jeśli jakość pergaminu wymaga, posmaruj ją olejem roślinnym). Możesz użyć maty teflonowej. Rozłóż ciasto biszkoptowe, delikatnie spłaszcz. Ilość ciasta według przepisu jest przeznaczona na standardową blachę do pieczenia (30x40 cm).
Krok 12:
Włącz piekarnik z wyprzedzeniem (około 10-15 minut przed rozpoczęciem pieczenia), ustawiając temperaturę na 180 stopni. Piec biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt nie opadł. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, ponieważ piekarniki działają inaczej, skup się na swojej technice.
Krok 13:
Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika i ostudź. Przytnij schłodzoną warstwę herbatników z krawędzi i pokrój na 2 równe części.
Krok 14:
Przygotuj suflet. Z całkowitej ilości śmietany wlej 60 ml. reszta śmietany musi być dobrze schłodzona, aby lepiej się ubijała.
Krok 15:
Żelatynę zalać przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej, wymieszać. Pozostaw żelatynę na 10-15 minut, aby puchnąć.
Krok 16:
60 ml śmietany podgrzej do gorącego stanu, nie musisz doprowadzać do wrzenia. W gorącej śmietanie wprowadź masę żelatynową, dobrze wymieszaj, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.
Krok 17:
Dodaj mleko skondensowane, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 18:
Jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
Krok 19:
Stopniowo wprowadzaj do śmietany mieszankę mleczno-żelatynową, kontynuując ubijanie.
Krok 20:
Uzyskuje się delikatną, jednorodną masę.
Krok 21:
Rozłóż nadzienie równomiernie na jednej części bazy biszkoptowej. Nie zwlekaj z tym procesem, ponieważ suflet wyraźnie zaczyna gęstnieć. Położyłam cały suflet na biszkopcie (grubość nadzienia około 2 cm, każde ciasto biszkoptowe-1 cm grubości)
Krok 22:
Przykryj nadzienie drugą warstwą herbatników na wierzchu.
Krok 23:
Zawiń deser w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aż stwardnieje.
Krok 24:
Schłodzony biszkopt pokroić w ciasteczka. Kinder plasterek mleka jest gotowy.
Krok 25:
Smacznego!
śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g