zapiekanka z twarogiem owsianym z jagodami

jasne, piękne, pyszne, dla całej rodziny! Zapiekanka z twarogu i płatków owsianych z jagodami to kolejna wersja zdrowego dania z twarogu, które zawiera świeże jagody i płatki owsiane. To sprawia, że zapiekanka jest nie tylko jeszcze zdrowsza, ale także piękna.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 47 % 14 g
151 kcal
IG: 33 / 27 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z twarogu owsianego z jagodami? Przygotuj jedzenie. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, im wyższa, tym smaczniejsza będzie zapiekanka, ale także bardziej kaloryczna, weź to pod uwagę. Wybierz wysokiej jakości, naturalny produkt, bez tłuszczów roślinnych. Weź jogurt naturalny, bez dodatków. Płatki lepiej nadają się do szybkiego gotowania, skrobia-kukurydza. Możesz wziąć jagody zarówno świeże, jak i mrożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz twaróg z jogurtem i ubij do uzyskania gładkości za pomocą blendera zanurzeniowego. Nie pomijaj tego kroku, im bardziej jednorodna jest masa, tym delikatniejsza będzie zapiekanka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, cukier i sól. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie ubij wszystko blenderem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel masę twarogową na dwie równe części. Najpierw dodaj płatki owsiane i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W drugim umieść jagody i skrobię. Ubij część z jagodami, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż spód formy do ciasta pergaminem. Na wierzch ułożyć masę twarogową z płatkami owsianymi i wygładzić szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż masę jagodową na wierzchu. Wypoziomuj go również. Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 170ºc na 30-35 minut. Ostudź gotową zapiekankę, wyjmij z formy, udekoruj jagodami i miętą. Podawaj do stołu. Smacznego!

zamiast jagód można użyć innych jagód (borówki, maliny lub truskawki).
banany dobrze sprawdzają się również w przypadku górnej warstwy.

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt 3,5% tłuszczu - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy