skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu owsianego z jagodami? Przygotuj jedzenie. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, im wyższa, tym smaczniejsza będzie zapiekanka, ale także bardziej kaloryczna, weź to pod uwagę. Wybierz wysokiej jakości, naturalny produkt, bez tłuszczów roślinnych. Weź jogurt naturalny, bez dodatków. Płatki lepiej nadają się do szybkiego gotowania, skrobia-kukurydza. Możesz wziąć jagody zarówno świeże, jak i mrożone.
Krok 2:
Połącz twaróg z jogurtem i ubij do uzyskania gładkości za pomocą blendera zanurzeniowego. Nie pomijaj tego kroku, im bardziej jednorodna jest masa, tym delikatniejsza będzie zapiekanka.
Krok 3:
Dodaj jajko, cukier i sól. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Ponownie ubij wszystko blenderem, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Podziel masę twarogową na dwie równe części. Najpierw dodaj płatki owsiane i wymieszaj.
Krok 6:
W drugim umieść jagody i skrobię. Ubij część z jagodami, aż będzie gładka.
Krok 7:
Wyłóż spód formy do ciasta pergaminem. Na wierzch ułożyć masę twarogową z płatkami owsianymi i wygładzić szpatułką.
Krok 8:
Rozłóż masę jagodową na wierzchu. Wypoziomuj go również. Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 170ºc na 30-35 minut. Ostudź gotową zapiekankę, wyjmij z formy, udekoruj jagodami i miętą. Podawaj do stołu. Smacznego!
zamiast jagód można użyć innych jagód (borówki, maliny lub truskawki).
banany dobrze sprawdzają się również w przypadku górnej warstwy.
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt 3,5% tłuszczu - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g