skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri w stylu adżarskim z gotowego ciasta francuskiego? Bardzo proste i wystarczająco szybkie. Ciasto można wykorzystać zwinięte w rolkę o wadze 500 g. potrzebujesz 2 takich rolek. Ale wolę używać ciasta w prostokątnych talerzach po 200 g każda. Przenieś ciasto wieczorem z zamrażarki do lodówki w celu rozmrożenia.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Do chaczapuri lepiej jest użyć oryginalnego gruzińskiego sera, czyli suluguni. Ale możesz go zastąpić tańszymi odmianami. na przykład rosyjski lub Gouda. Lub wymieszaj suluguni ze zwykłym serem.
Krok 3:
Jedno jajko do smarowania lekko ubij widelcem.
Krok 4:
Każdą płytkę ciasta rozwałkuj na posypanym mąką stole w prostokąt o wymiarach około 30×40 cm.
Krok 5:
Posmaruj brzegi ciasta ubitym jajkiem. Na dłuższych bokach ułóż około 50 g startego sera.
Krok 6:
Zwiń boki sera do siebie, tworząc łódkę. Ser znajdzie się w bokach chaczapuri. W ten sam sposób uformuj resztę chaczapuri.
Krok 7:
Przenieś puste miejsca na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Nasmaruj boki łodzi ubitym jajkiem i nakłuj spód widelcem. Umieść półfabrykaty w piekarniku rozgrzanym do 230-240°c na 10 minut, aż pojawi się lekka rumiana skorupa.
Krok 8:
Następnie na środek chaczapuri rozprowadź równomiernie około 50 g sera. W środku ostrożnie rozbij jedno duże jajko na raz, uważając, aby żółtko było nienaruszone. Włóż łódki do piekarnika na kolejne 5-7 minut. Białko powinno zgęstnieć, a żółtko pozostać płynne.
Krok 9:
Wyjmij gotowe chaczapuri w stylu adżarskim z piekarnika i natychmiast posmaruj boki masłem. Wewnątrz łodzi po bokach jajka ułóż również kawałki masła. Podawaj leniwe chaczapuri z gotowego ciasta adżarskiego na gorąco. Smacznego!
w Gruzji te" łódki " są spożywane w ten sposób: odłamują kawałek ciasta na brzegach i zanurzają je w soczystym nadzieniu serowo-jajecznym. Spróbuj, jest pysznie pyszny!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w ten katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g