skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Suche drożdże można zastąpić prasowanymi, a następnie potrzebujesz 7-10 gramów. Od razu przesiej całą mąkę pszenną.
Krok 2:
W kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu podgrzej mleko. Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski i wlej suche drożdże. Mieszaj żywność za pomocą trzepaczki.
Krok 3:
Dodaj cukier i mąkę pszenną do drożdży. Zagnieść ciasto i pozostawić na 20 minut.
Krok 4:
Wlej cukier i sól do ciasta, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Dodaj jedno surowe jajko do ciasta, dobrze wymieszaj zawartość.
Krok 6:
Następnie wlej stopione masło i natychmiast wprowadź olej roślinny.
Krok 7:
Dodaj mąkę do całkowitej masy w małych porcjach i mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto drożdżowe powinno być gęste, ale nadal przykleja się do łyżki.
Krok 8:
Przykryj talerz inną miską i umieść w ciepłym miejscu, ciasto powinno podwoić się. Zagnieść ciasto rękami i podzielić na dwie części.
Krok 9:
Rozwałkuj jedną część ciasta na warstwę i włóż do formy wyłożonej pergaminem. Zrób boki i umieść dżem na środku. Wytnij wzory z pozostałego ciasta i udekoruj ciasto.
Krok 10:
Połóż opaskę uciskową z ciasta na krawędzi. Najpierw umieść obrabiany przedmiot na 15 minut w cieple, a następnie posmaruj żółtkiem jaja. Białko można zamrozić lub dodać do innego dania.
Krok 11:
Ciasto piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Wyjmij gorące ciasto na ruszt i ostudź trochę, aby zagęścić dżem. Przed podaniem pokrój na kawałki. Smacznego!
takie ciasto drożdżowe można podawać na świątecznym stole. Jeśli zamiast dżemu używasz dżemu lub dżemu, wskazane jest dodanie do nadzienia skrobi kukurydzianej. Bardzo wygodne jest pieczenie ciast na pergaminie, a następnie łatwiej je wyjąć z formy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g