ciasto drożdżowe z powidłami

porowate, eleganckie i bardzo smaczne ciasto drożdżowe! Ciasto drożdżowe z dżemem piecze się w piekarniku. Zaleca się wyrabianie ciasta z ciasta, aby upewnić się, że drożdże działają. Masło dodaje się w postaci stopionej, nadaje ciastu delikatność i miękkość. Do nadzienia nadaje się każdy dżem jagodowy lub owocowy. Ciasto drożdżowe ze słodkim nadzieniem można podawać z herbatą, kompotem, kawą lub jogurtem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 71 % 44 g
295 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Suche drożdże można zastąpić prasowanymi, a następnie potrzebujesz 7-10 gramów. Od razu przesiej całą mąkę pszenną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu podgrzej mleko. Wlej ciepłe mleko do głębokiej miski i wlej suche drożdże. Mieszaj żywność za pomocą trzepaczki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i mąkę pszenną do drożdży. Zagnieść ciasto i pozostawić na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier i sól do ciasta, mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jedno surowe jajko do ciasta, dobrze wymieszaj zawartość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej stopione masło i natychmiast wprowadź olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę do całkowitej masy w małych porcjach i mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto drożdżowe powinno być gęste, ale nadal przykleja się do łyżki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj talerz inną miską i umieść w ciepłym miejscu, ciasto powinno podwoić się. Zagnieść ciasto rękami i podzielić na dwie części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj jedną część ciasta na warstwę i włóż do formy wyłożonej pergaminem. Zrób boki i umieść dżem na środku. Wytnij wzory z pozostałego ciasta i udekoruj ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż opaskę uciskową z ciasta na krawędzi. Najpierw umieść obrabiany przedmiot na 15 minut w cieple, a następnie posmaruj żółtkiem jaja. Białko można zamrozić lub dodać do innego dania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Wyjmij gorące ciasto na ruszt i ostudź trochę, aby zagęścić dżem. Przed podaniem pokrój na kawałki. Smacznego!

takie ciasto drożdżowe można podawać na świątecznym stole. Jeśli zamiast dżemu używasz dżemu lub dżemu, wskazane jest dodanie do nadzienia skrobi kukurydzianej. Bardzo wygodne jest pieczenie ciast na pergaminie, a następnie łatwiej je wyjąć z formy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy