skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Przygotuj biszkopt. Chociaż osobno ubiłem żółtka i białka na biszkopt, ale od razu powiem, że nie jest tego warte. Lepiej od razu ubij całe jajka.
Krok 3:
I gotowałem w ten sposób: ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie puszysta i rozjaśniona, 5-7 minut.
Krok 4:
Ubij białka w mocną pianę.
Krok 5:
W masę żółtkową delikatnie wymieszaj ubite białka.
Krok 6:
Następnie w małych porcjach delikatnie dodaj mąkę.
Krok 7:
Pieczemy gotowy biszkopt w formie 24-26 cm w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 10-12 minut. Gotowość sprawdzamy metodą "szturchania", wykałaczką lub nożem przebijamy biszkopt pośrodku, jeśli nóż nie wyjdzie lepki, oznacza to, że biszkopt jest gotowy. A gotowy biszkopt dobrze sprężynuje po naciśnięciu. Biszkopt wyjmujemy z formy i pozwalamy ostygnąć na ruszcie
Krok 8:
Podczas gdy biszkopt stygnie, przygotowujemy nadzienie twarogowe. Żelatynę zalać syropem brzoskwiniowym. Wymieszaj i pozostaw do spęcznienia na kilka minut
Krok 9:
Pęczniejącą żelatynę przenosimy do rondla i podgrzewamy ciągle mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ale nie doprowadzamy do wrzenia!
Krok 10:
Podczas gdy żelatyna stygnie, gotujemy dalej. Twaróg przecieramy przez sito
Krok 11:
W misce blendera (możesz zrobić wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego, jeśli jest, ale ponieważ nie ma go w misce) rozłóż twarożek, śmietanę, miękkie masło i cukier. Wszystko ubijamy.
Krok 12:
Dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj.
Krok 13:
Ubij ciężką śmietanę w pianę, dodadzą szczególnej lekkości nadzieniu, ale można je również zastąpić kwaśną śmietaną. Dodaj bitą śmietanę do nadzienia twarogowo-żelatynowego i wymieszaj łopatką, aż będzie gładka.
Krok 14:
Biszkopt wkładamy do formy. Rozłóż boki ciasta pokrojonymi plasterkami brzoskwini. Pokrywamy również wierzch herbatnika brzoskwiniami.
Krok 15:
W razie potrzeby biszkopt można namoczyć w syropie owocowym
Krok 16:
Napełnij biszkopt nadzieniem twarogowym i wyślij na zimno przez 40 minut. Nawiasem mówiąc, jeśli używasz dzielonej formy, lepiej przykryć boki folią lub folią, w przeciwnym razie wypełnienie może uciec przez szczeliny.
Krok 17:
Udekoruj wierzch ciasta plasterkami brzoskwini
Krok 18:
Gdy nadzienie z twarogu jest ustawione, przygotuj galaretkę z torebki. Przeczytaj instrukcję. Mam 1 torebkę na 2 szklanki wrzącej wody. Zalej zawartość torebki wrzącą wodą i mieszaj, aż mieszanina całkowicie się rozpuści. Niech trochę ostygnie.
Krok 19:
I delikatnie wlej gotową galaretkę. Wysyłamy do lodówki na 20 minut. To wszystko, ciasto jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal / 100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal / 100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g