ciasto twarogowe

Zaskocz gości prostym, pięknym i niezwykle smacznym deserem! Ciasto jest przygotowywane bardzo łatwo i prosto, ale okazuje się bardzo smaczne, delikatne i przewiewne, wcale nie ciężkie. Przygotowałem to ciasto na moje urodziny, naprawdę chciałem czegoś lekkiego i delikatnego. Ciasto okazuje się umiarkowanie słodkie i bardzo delikatne, zamiast brzoskwiń można użyć dowolnych owoców lub jagód, które są pod ręką, a dla bogatszego owocowego smaku do nadzienia twarogowego można dodać owoce ubite w puree. Naprawdę mam nadzieję, że ci się spodoba!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 60 % 28 g
254 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj biszkopt. Chociaż osobno ubiłem żółtka i białka na biszkopt, ale od razu powiem, że nie jest tego warte. Lepiej od razu ubij całe jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I gotowałem w ten sposób: ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie puszysta i rozjaśniona, 5-7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka w mocną pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W masę żółtkową delikatnie wymieszaj ubite białka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie w małych porcjach delikatnie dodaj mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczemy gotowy biszkopt w formie 24-26 cm w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 10-12 minut. Gotowość sprawdzamy metodą "szturchania", wykałaczką lub nożem przebijamy biszkopt pośrodku, jeśli nóż nie wyjdzie lepki, oznacza to, że biszkopt jest gotowy. A gotowy biszkopt dobrze sprężynuje po naciśnięciu. Biszkopt wyjmujemy z formy i pozwalamy ostygnąć na ruszcie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gdy biszkopt stygnie, przygotowujemy nadzienie twarogowe. Żelatynę zalać syropem brzoskwiniowym. Wymieszaj i pozostaw do spęcznienia na kilka minut

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pęczniejącą żelatynę przenosimy do rondla i podgrzewamy ciągle mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ale nie doprowadzamy do wrzenia!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gdy żelatyna stygnie, gotujemy dalej. Twaróg przecieramy przez sito

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce blendera (możesz zrobić wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego, jeśli jest, ale ponieważ nie ma go w misce) rozłóż twarożek, śmietanę, miękkie masło i cukier. Wszystko ubijamy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij ciężką śmietanę w pianę, dodadzą szczególnej lekkości nadzieniu, ale można je również zastąpić kwaśną śmietaną. Dodaj bitą śmietanę do nadzienia twarogowo-żelatynowego i wymieszaj łopatką, aż będzie gładka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Biszkopt wkładamy do formy. Rozłóż boki ciasta pokrojonymi plasterkami brzoskwini. Pokrywamy również wierzch herbatnika brzoskwiniami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W razie potrzeby biszkopt można namoczyć w syropie owocowym

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Napełnij biszkopt nadzieniem twarogowym i wyślij na zimno przez 40 minut. Nawiasem mówiąc, jeśli używasz dzielonej formy, lepiej przykryć boki folią lub folią, w przeciwnym razie wypełnienie może uciec przez szczeliny.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Udekoruj wierzch ciasta plasterkami brzoskwini

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gdy nadzienie z twarogu jest ustawione, przygotuj galaretkę z torebki. Przeczytaj instrukcję. Mam 1 torebkę na 2 szklanki wrzącej wody. Zalej zawartość torebki wrzącą wodą i mieszaj, aż mieszanina całkowicie się rozpuści. Niech trochę ostygnie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I delikatnie wlej gotową galaretkę. Wysyłamy do lodówki na 20 minut. To wszystko, ciasto jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal / 100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal / 100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy