filet z indyka z ziemniakami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Krok 3:
Obierz ziemniaki, pokrój na średnie kawałki.
Krok 4:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 5:
Do mięsa dodaj przyprawę drobiową, Curry, mielony pieprz, sól i wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj czosnek, paprykę, bazylię, sól do ziemniaków. Wlej olej roślinny i dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Połącz razem ziemniaki i mięso dokładnie wymieszaj. Dodaj liście laurowe.
Krok 8:
Umieść indyka z ziemniakami w naczyniu do pieczenia.
Krok 9:
Przykryj formę folią.
Krok 10:
Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 50 minut. Następnie usuń folię i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż pojawi się złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g