filet z indyka z ziemniakami

aromatyczne danie, które łączy mięso i dodatek. Jeśli nie masz czasu ani energii, aby ugotować coś skomplikowanego, to danie pomoże. Łączy natychmiast przystawkę i mięso, a pieczenie w piekarniku uwalnia mnóstwo wolnego czasu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 39 % 9 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, pokrój na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do mięsa dodaj przyprawę drobiową, Curry, mielony pieprz, sól i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj czosnek, paprykę, bazylię, sól do ziemniaków. Wlej olej roślinny i dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz razem ziemniaki i mięso dokładnie wymieszaj. Dodaj liście laurowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść indyka z ziemniakami w naczyniu do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę folią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 50 minut. Następnie usuń folię i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż pojawi się złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy