skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Tatarskie zur Balish? Przygotuj niezbędne składniki. Wołowina lepiej jest wziąć polędwicę lub część szyjną, są bardziej miękkie. Mam filet z cielęciny. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz masło najwyższej jakości, naturalne, zgodne z GOST.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Rozpuść masło w dowolny dogodny dla Ciebie sposób, topiłem je na małym ogniu. Następnie pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 3:
Dodaj sól i sodę do śmietany. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby kwas zawarty w śmietanie zgasił sodę.
Krok 4:
Dodaj schłodzone masło do śmietany, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj większość przesianej mąki, wymieszaj. Resztę mąki dodaj małymi porcjami, zagniatając ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 6:
Ciasto powinno być miękkie, jednorodne, maślane w dotyku, niezbyt gęste. Dlatego pozostałą mąkę należy wlać ostrożnie, aby nie zatkać ciasta. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
Krok 7:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę o wielkości około 1 * 1 cm.
Krok 8:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w taką samą kostkę jak mięso.
Krok 9:
Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Cebula powinna dużo, nada nadzieniu soczystość.
Krok 10:
Połącz mięso z warzywami, solą. Dodaj zmielony czarny pieprz, wymieszaj.
Krok 11:
Schłodzone ciasto jeszcze trochę zagnieść, oddzielić od niego około jednej piątej.
Krok 12:
Rozwałkuj większość ciasta na okrągłą warstwę o grubości 6-7 mm, tak aby krawędzie ciasta wystawały poza boki formy. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, użyj wałka do ciasta, aby przenieść ciasto do formy. Rozłóż ciasto wzdłuż konturu formy (Moja ma d=22 cm).
Krok 13:
Rozłóż nadzienie na cieście.
Krok 14:
Podziel pozostałe ciasto na 3 nierówne części. Z jednej, najmniejszej części, zwiń piłkę, zamknie otwór na cieście. Rozwałkuj drugą część, największą, o wielkości nieco mniejszej niż średnica formy.
Krok 15:
Rozłóż zwiniętą warstwę na nadzieniu.
Krok 16:
Połącz krawędzie ciasta z formy z warstwą pokrywki, dobrze je ściśnij.
Krok 17:
Reszta ciasta trafi do dekoracji ciasta. Rozwałkuj go również, wykonaj nacięcia od środka do krawędzi, bez przycinania do końca. Połóż ciasto na wierzchu, połącz krawędzie z krawędziami ciasta, dobrze ściśnij. Połącz wycięte otwory na środku, aby uzyskać wzór. Ale możesz ozdobić ciasto według własnego uznania i smaku.
Krok 18:
Na środku ciasta zrób otwór na ucieczkę pary, a także dodaj bulion. Przykryj kulką ciasta. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 1,5 godziny. Gdy ciasto wyraźnie się zarumieni, przykryj wierzch folią.
Krok 19:
Po 1,5 godzinie wyjmij ciasto z piekarnika, wlej ciepły bulion przez otwór, przykryj kulką ciasta i kontynuuj pieczenie przez kolejną godzinę. Gotowość nadzienia można sprawdzić, próbując kawałka mięsa.
Krok 20:
Posmaruj gotowe ciasto masłem. Bez wyjmowania z formy przykryj ciasto grubym ręcznikiem, zawiń i odstaw na kolejne 20 minut. Podawaj zur Balish na gorąco. Smacznego!
ciasto otwiera się, odcinając górę. Nadzienie układa się na talerzu wraz z bulionem i je z kawałkami chrupiącej górnej Skórki. Ale najsmaczniejsza jest spód ciasta nasączony soczystością nadzienia.
nadzienie dla zur beli jest również przygotowywane z mięsem kaczki lub gęsi. Możesz łączyć na przykład wołowinę i gęsią skórkę.
bulion można zastąpić gorącą wodą, zwłaszcza jeśli mięso jest wystarczająco tłuste.
ciasto na takie ciasto jest bardzo udane. Podobało mi się, że pomimo długiego pieczenia nie wyschło i pozostało miękkie.
zur Balish może być kompletnym obfitym lunchem lub kolacją. Możesz go uzupełnić świeżymi warzywami i ziołami.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g