skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krem. Najpierw przygotuj krem, ponieważ potrzebuje dużo czasu, aby ostygnąć do temperatury pokojowej. Na ogół zrobiłem krem dzień wcześniej, a następnego dnia zrobiłem ciasta i złożyłem ciasto. Potrzebujemy więc: mleka; masło o temperaturze pokojowej; jajka; cukier; mąka; skrobia i cukier waniliowy.
Krok 2:
Wlej 1,2 l mleka do rondla i zagotuj.
Krok 3:
Zmiel jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą gładkie.
Krok 4:
Wlej pozostałe 300 ml mleka do jajek. Wymieszać.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę ze skrobią. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka, aby nie było grudek. W takim przypadku lepiej jest dodać mleko do mąki, a nie odwrotnie. Zapomniałem o tej zasadzie iw rezultacie otrzymałem małe grudki, których nie udało się rozbić trzepaczką. Musiałem użyć miksera.
Krok 6:
W końcu okazała się taka masa.
Krok 7:
W cienkim strumieniu, ciągle mieszając, wlej mieszaninę jajek do wrzącego mleka.
Krok 8:
Kontynuując ciągłe mieszanie, zagotuj krem na średnim ogniu. Krem powinien zgęstnieć do pożądanej konsystencji. Możesz to sprawdzić, przesuwając łyżką lub szpatułką po powierzchni kremu: ślad się nie zaciska.
Krok 9:
Usuń krem z ognia i ostudź w temperaturze pokojowej. Aby zapobiec tworzeniu się skorupy na śmietanie i tworzy się już w pierwszych minutach chłodzenia, lepiej przykryć krem folią spożywczą w kontakcie.
Krok 10:
Wprowadź miękkie masło do schłodzonego kremu.
Krok 11:
Ubij śmietanę mikserem, aż będzie gładka.
Krok 12:
Ciasto. Do przygotowania ciast twarogowych potrzebujemy: twarożek; mąka; miękkie masło; jajka; cukier; cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Krok 13:
W głębokiej misce połącz twaróg, jajka, cukier, cukier waniliowy.
Krok 14:
Shuffle. Ponieważ mój twaróg jest grudkowaty, ubiłem twaróg blenderem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej jednorodne bez kawałków twarogu.
Krok 15:
Dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej. Wymieszaj, aby olej rozprowadził się na całej masie. Ciasto zagniatałam w kuchennej maszynie za pomocą dyszy "hak".
Krok 16:
Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta.
Krok 17:
Zagnieść miękkie, elastyczne, nieprzylepne ciasto.
Krok 18:
Podziel ciasto na 15 identycznych kawałków i zwiń z nich kulki. Wyślij kulki ciasta na 30 minut do lodówki.
Krok 19:
Z każdej kulki rozwałkuj ciasta na pergaminie.
Krok 20:
Połóż talerz o średnicy 20 cm na wierzchu i zakreśl ciasto nożem. Wycinałem pierścieniem kulinarnym o odpowiedniej średnicy.
Krok 21:
Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 5-7 minut.
Krok 22:
Ułóż ciastka jeden na drugim i ułóż kawałki z krawędzi w osobnej misce.
Krok 23:
Złóż ciasto, obficie układając ciasta kremem (ciasta twarogowe bardzo dobrze wchłaniają krem, więc nie musisz go żałować, na każde ciasto idzie 3-4 łyżki. L. Krem, ponieważ okazuje się, że dużo) i układając jeden na drugim. Ostatnie ciasto również obficie posmarować kremem.
Krok 24:
Posiekaj kawałki ciasta na okruchy.
Krok 25:
Posyp okruchy na wierzch ciasta, pozostawiając trochę okruchów na boki. Dokręć formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin do namoczenia.
Krok 26:
Następnego dnia usuń formularz. Boki ciasta również posyp okruchami.
Krok 27:
Udekoruj ciasto według uznania. Udekorowałam marakują, rozmarynem i jagodami. W razie potrzeby posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal / 100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g