ciasto Napoleon twarożek

ciasto wszech czasów w nowej wersji: na cieście twarogowym. Napoleon jest jednym z moich ulubionych ciast, chociaż gotuję go bardzo rzadko, ale raz w roku jest to obowiązkowe. I zwykle w Nowy Rok. Z jakiegoś powodu to ciasto kojarzy mi się z zimą. Tym razem przygotowałam go do stołu na urodziny teściowej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 58 % 25 g
238 kcal
IG: 12 / 4 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Krem. Najpierw przygotuj krem, ponieważ potrzebuje dużo czasu, aby ostygnąć do temperatury pokojowej. Na ogół zrobiłem krem dzień wcześniej, a następnego dnia zrobiłem ciasta i złożyłem ciasto. Potrzebujemy więc: mleka; masło o temperaturze pokojowej; jajka; cukier; mąka; skrobia i cukier waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 1,2 l mleka do rondla i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej pozostałe 300 ml mleka do jajek. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę ze skrobią. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka, aby nie było grudek. W takim przypadku lepiej jest dodać mleko do mąki, a nie odwrotnie. Zapomniałem o tej zasadzie iw rezultacie otrzymałem małe grudki, których nie udało się rozbić trzepaczką. Musiałem użyć miksera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W końcu okazała się taka masa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W cienkim strumieniu, ciągle mieszając, wlej mieszaninę jajek do wrzącego mleka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuując ciągłe mieszanie, zagotuj krem na średnim ogniu. Krem powinien zgęstnieć do pożądanej konsystencji. Możesz to sprawdzić, przesuwając łyżką lub szpatułką po powierzchni kremu: ślad się nie zaciska.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń krem z ognia i ostudź w temperaturze pokojowej. Aby zapobiec tworzeniu się skorupy na śmietanie i tworzy się już w pierwszych minutach chłodzenia, lepiej przykryć krem folią spożywczą w kontakcie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wprowadź miękkie masło do schłodzonego kremu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij śmietanę mikserem, aż będzie gładka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto. Do przygotowania ciast twarogowych potrzebujemy: twarożek; mąka; miękkie masło; jajka; cukier; cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W głębokiej misce połącz twaróg, jajka, cukier, cukier waniliowy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Shuffle. Ponieważ mój twaróg jest grudkowaty, ubiłem twaróg blenderem. Dzięki temu ciasto będzie bardziej jednorodne bez kawałków twarogu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej. Wymieszaj, aby olej rozprowadził się na całej masie. Ciasto zagniatałam w kuchennej maszynie za pomocą dyszy "hak".

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zagnieść miękkie, elastyczne, nieprzylepne ciasto.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podziel ciasto na 15 identycznych kawałków i zwiń z nich kulki. Wyślij kulki ciasta na 30 minut do lodówki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Z każdej kulki rozwałkuj ciasta na pergaminie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Połóż talerz o średnicy 20 cm na wierzchu i zakreśl ciasto nożem. Wycinałem pierścieniem kulinarnym o odpowiedniej średnicy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Piecz ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 5-7 minut.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ułóż ciastka jeden na drugim i ułóż kawałki z krawędzi w osobnej misce.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Złóż ciasto, obficie układając ciasta kremem (ciasta twarogowe bardzo dobrze wchłaniają krem, więc nie musisz go żałować, na każde ciasto idzie 3-4 łyżki. L. Krem, ponieważ okazuje się, że dużo) i układając jeden na drugim. Ostatnie ciasto również obficie posmarować kremem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Posiekaj kawałki ciasta na okruchy.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Posyp okruchy na wierzch ciasta, pozostawiając trochę okruchów na boki. Dokręć formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin do namoczenia.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Następnego dnia usuń formularz. Boki ciasta również posyp okruchami.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Udekoruj ciasto według uznania. Udekorowałam marakują, rozmarynem i jagodami. W razie potrzeby posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal / 100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy