jajka w pomidorze smażone

Oryginalny i szczególnie smaczny sposób na zaprezentowanie glazury! Takie jajecznicę można ugotować nie tylko w pomidorze, ale także na patelni. Wystarczy delikatnie rozbić jajko, aby nie uszkodzić żółtka, aby pozostało nienaruszone.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 5 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 25 % 3 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty na 4 porcje

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidora, odetnij łodygę i delikatnie usuń miąższ.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W pomidorze rozbij jajko

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory z jajkiem udekoruj ziołami i podawaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy