Rolada pistacjowa z malinami

pyszny, delikatny i przewiewny deser na stół! Smak tej bułki podbije absolutnie wszystkich, bez wyjątku! Lekka chrupiąca skórka z delikatnym kremowym nadzieniem i posmakiem świeżych malin nie pozostawi nikogo obojętnym.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 58 % 28 g
268 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie bezy do bułki. Aby to zrobić, weź białka i ubij je z dużą prędkością miksera, aż będą puszyste, aby zwiększyć ich objętość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj cukier, ocet i skrobię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy białka zostaną ubite w stabilną pianę, stopniowo, bez zatrzymywania ubijania, dodaj cukier, skrobię do masy i dodaj ocet.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubijaj jeszcze przez kilka minut, aby masa była błyszcząca, błyszcząca i dość stabilna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz pistacje i bardzo drobno zmiel blenderem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj zmielone pistacje z bujną masą białkową. Najwygodniej jest to zrobić łopatką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Łopatką równomiernie rozprowadź masę na całej blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj biszkopt bezowy, aż będzie lekko złoty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyjmij go z piekarnika, przykryj innym arkuszem papieru do pieczenia i odwróć. Usuń arkusz papieru, na którym ciasto zostało upieczone. Pozwól mu ostygnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku kremu ubij ciężką śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 33%) z cukrem pudrem na puszystą, stabilną śmietanę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Równomiernie rozprowadź krem na wszystkie powierzchnie ciasta bezowego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż maliny na całym kremie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą arkusza do pieczenia zwiń w rolkę. Włóż bułkę do lodówki na godzinę, aby krem lekko zestalił się, a bułka nasiąkła. Nie musisz go przechowywać przez długi czas. Trochę namoczone i podawaj do stołu i poczęstuj się. Miłego picia herbaty!

wystarczy włożyć kawałek tego przysmaku do ust, gdy poczujesz pełnię smaków i poczujesz, jak rozpływa się w ustach.
pomimo magii smaku, przygotowanie tej bułki jest bardzo proste i łatwe. A zestaw produktów jest dość minimalny. Zamiast malin możesz użyć dowolnych miękkich i delikatnych jagód lub owoców. I możesz gotować taką Bułkę przez cały rok, ponieważ maliny mogą być w niej nawet zamrożone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal / 100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy