skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić biszkopt marchewkowy na ciasto? Przygotuj jedzenie. Zważ marchewki po oczyszczeniu, Zajęło mi to trzy małe marchewki. Weź rafinowany, bezwonny olej.
Krok 2:
Weź dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się ewentualnych śmieci, ale także nasycisz tlenem, co sprawi, że Twój biszkopt będzie wspanialszy. Dodaj zmielony cynamon, gałkę muszkatołową i sodę do mąki. Dokładnie wymieszaj suche składniki trzepaczką.
Krok 3:
Wlej cukier do innej miski, w której będzie ugniatane ciasto. Pyszne będzie przyjmowanie białego i brązowego cukru na pół — nada biszkoptowi karmelowy smak. Wlej olej roślinny do cukru. Mikserem dobrze je ubij, aż będą gładkie. Nie przestając ubijać, wprowadzaj jajka pojedynczo do mieszanki. Wygodniej będzie wcześniej rozbić je w osobnej misce. Za każdym razem dobrze zagnieść masę.
Krok 4:
Następnie wlej suche składniki do płynnych składników. Ponownie mikserem wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj marchewki na średniej tarce. Jeśli marchewki są bardzo soczyste i wydzielają dużo płynu, wyciśnij je. Dodaj startą marchewkę do ciasta i wymieszaj trzepaczką. Ciasto jest gotowe.
Krok 6:
Przygotuj naczynia do pieczenia. Zgodnie z tym przepisem radzę upiec nie jeden duży biszkopt, ale kilka małych, które natychmiast będą ciastami. Wysoki biszkopt może się nie upiec. Miałem tylko dwa, zrobiłem je 18 cm (formy przesuwne). Dno zrobiłem z folii. Nie ma potrzeby smarowania form, w cieście jest dużo oleju. Ustaw formy na blasze do pieczenia, wlej do nich taką samą ilość ciasta.
Krok 7:
Umieść blachę do pieczenia z foremkami w piekarniku nagrzanym do 160°C, tryb góra-dół. Piec biszkopt przez 35-65 minut, dokładny czas będzie zależeć od cech piekarnika i wielkości ciast. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem - powinien wyjść suchy ze środka biszkoptu. Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika, przytrzymaj przez 5 minut, a następnie uwolnij go z folii i formy. Natychmiast zawiń go w torbę lub folię i włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Krok 8:
Następnie możesz złożyć ciasto z biszkoptu. Jeśli upieksz ciasta 16 cm, ciasto okaże się dość wysokie, rozważ to. Krem do ciasta marchewkowego nadaje się na bazie serów śmietankowych lub kwaśnej śmietany.
to podstawa biszkoptu marchewkowego. Możesz dodać do niego orzechy, suszone owoce, skórkę w kroku 5, wraz z marchewką.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g