ciasteczka z orzechami włoskimi

proste i szybkie, kruche, z pysznym nadzieniem! Ciasteczka z orzechami włoskimi według tego przepisu są aromatyczne, kruche, piękne i bardzo smaczne! I będziesz mógł go ugotować za pierwszym razem-ważne jest tylko przestrzeganie kilku ważnych wskazówek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 38 % 28 g
węglowodany 49 % 36 g
429 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pyszne ciasteczka z orzechami włoskimi? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zacznij od przygotowania nadzienia. Oprócz orzechów włoskich możesz użyć innych do smaku. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj orzechy nożem. Możesz przyspieszyć proces, lekko ubijając orzechy w blenderze lub wkładając orzechy do torby i siekając wałkiem do ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do orzechów i wymieszaj. Dodaj miękkie masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I ponownie dobrze wymieszaj masę, aby masło rozłożyło się na wszystkie orzechy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotuj ciasto. Weź mąkę najwyższej jakości, jajko - Duże. Wanilinę można zastąpić 1 łyżeczką. ekstrakt waniliowy lub 1 łyżeczka.cukier waniliowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do miski blendera dodaj przesianą mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i ubij na drobną miękisz. Możesz zmielić wszystko rękami, ale od dawna używam blendera do robienia ciasta kruchego-szybko, wygodnie i czyste ręce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnej misce połącz śmietanę, jajko, cukier, sól i wanilinę. Mieszaj trzepaczką, aż kryształy cukru się rozpuszczą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mieszaninę jajek do okruchów mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Na początku ciasto mocno przylega do rąk, ale dość szybko zaczyna pozostawać w tyle za rękami i ścianami miski. Rozwałkuj ciasto w kulkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel ciasto na dwie równe części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj każdą część na posypanym mąką stole w owal o grubości około 3-4 cm podczas walcowania ważne jest, aby upewnić się, że ciasto nie przykleja się do stołu, a do tego stół należy odkurzyć mąką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż nadzienie orzechowo-cukrowe na każdym z owali, odchodząc od krawędzi 1-1, 5 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwiń każdy kawałek ciasta ciasną rolką wzdłuż krótkiej krawędzi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwykłym lub kręconym nożem pokrój każdą rolkę ukośnie. Otrzymasz piękne półfabrykaty z rzeźbionymi krawędziami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż półfabrykaty na blasze do pieczenia pokrytej naoliwionym pergaminem w odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia ciastka powiększą się 1,5-2 razy. Piecz ciasteczka orzechowe w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut, aż będą lekko złote. Upewnij się, że spód ciasta się nie przypali. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe ciasteczka lekko schłodzić, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!

zwróć uwagę, że te ciasteczka są dość nastrojowe pod względem pieczenia. Jeśli zostanie prześwietlony, będzie jasny i rumiany, ale jednocześnie twardy i bardzo kruchy. Upewnij się, że ciasteczka nie są zbyt rumiane - piecze się dość szybko. Jeśli chcesz mieć złotą skórkę na wierzchu, posmaruj ciasteczka surowym żółtkiem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy