skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pyszne ciasteczka z orzechami włoskimi? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Zacznij od przygotowania nadzienia. Oprócz orzechów włoskich możesz użyć innych do smaku. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Drobno posiekaj orzechy nożem. Możesz przyspieszyć proces, lekko ubijając orzechy w blenderze lub wkładając orzechy do torby i siekając wałkiem do ciasta.
Krok 3:
Dodaj cukier do orzechów i wymieszaj. Dodaj miękkie masło.
Krok 4:
I ponownie dobrze wymieszaj masę, aby masło rozłożyło się na wszystkie orzechy.
Krok 5:
Teraz przygotuj ciasto. Weź mąkę najwyższej jakości, jajko - Duże. Wanilinę można zastąpić 1 łyżeczką. ekstrakt waniliowy lub 1 łyżeczka.cukier waniliowy.
Krok 6:
Do miski blendera dodaj przesianą mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i ubij na drobną miękisz. Możesz zmielić wszystko rękami, ale od dawna używam blendera do robienia ciasta kruchego-szybko, wygodnie i czyste ręce.
Krok 7:
W osobnej misce połącz śmietanę, jajko, cukier, sól i wanilinę. Mieszaj trzepaczką, aż kryształy cukru się rozpuszczą.
Krok 8:
Wlej mieszaninę jajek do okruchów mąki.
Krok 9:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Na początku ciasto mocno przylega do rąk, ale dość szybko zaczyna pozostawać w tyle za rękami i ścianami miski. Rozwałkuj ciasto w kulkę.
Krok 10:
Podziel ciasto na dwie równe części.
Krok 11:
Rozwałkuj każdą część na posypanym mąką stole w owal o grubości około 3-4 cm podczas walcowania ważne jest, aby upewnić się, że ciasto nie przykleja się do stołu, a do tego stół należy odkurzyć mąką.
Krok 12:
Rozłóż nadzienie orzechowo-cukrowe na każdym z owali, odchodząc od krawędzi 1-1, 5 cm.
Krok 13:
Zwiń każdy kawałek ciasta ciasną rolką wzdłuż krótkiej krawędzi.
Krok 14:
Zwykłym lub kręconym nożem pokrój każdą rolkę ukośnie. Otrzymasz piękne półfabrykaty z rzeźbionymi krawędziami.
Krok 15:
Ułóż półfabrykaty na blasze do pieczenia pokrytej naoliwionym pergaminem w odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia ciastka powiększą się 1,5-2 razy. Piecz ciasteczka orzechowe w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut, aż będą lekko złote. Upewnij się, że spód ciasta się nie przypali. Skoncentruj się na swoim piekarniku.
Krok 16:
Gotowe ciasteczka lekko schłodzić, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!
zwróć uwagę, że te ciasteczka są dość nastrojowe pod względem pieczenia. Jeśli zostanie prześwietlony, będzie jasny i rumiany, ale jednocześnie twardy i bardzo kruchy. Upewnij się, że ciasteczka nie są zbyt rumiane - piecze się dość szybko. Jeśli chcesz mieć złotą skórkę na wierzchu, posmaruj ciasteczka surowym żółtkiem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g