bajgle na mleku i drożdżach

domowe pyszne bajgle pokochają wszyscy! Przygotuj przynajmniej na śniadanie! Przygotuj takie bajgle nie tylko na śniadanie, ale także na lunch, kolację, wakacje, do pracy, w drodze i do szkoły. Wszędzie przydadzą się jako przekąska. A w naturze z herbatą z termosu lub wrzącą wodą tylko z ognia nie mają sobie równych. Nawiasem mówiąc, moja mama również upiekła bajgle według tego przepisu.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 64 % 43 g
336 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki i rozpuść masło (lub margarynę).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku rozdrobnij drożdże i wymieszaj. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw mleko z drożdżami na 10-20 minut, aby drożdże zaczęły działać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masło do mleka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj płynne składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jajka do rondla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Również dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpocznij ugniatanie, przesiając porcjami mąkę do płynu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagnieść miękkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny. Możesz ugniatać rano, a wieczorem piec.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na pół i zwiń w kółka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wytnij każdy okrąg na Trójkąty sektorowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż nadzienie (lub dżem lub czekoladę z orzechami) i przekręć bajgle. Przenieś je na przygotowaną blachę do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-30 minut. Zależy to od wielkości bajgli i piekarnika. Gdy bajgle ostygną, posyp je proszkiem.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy