skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki i rozpuść masło (lub margarynę).
Krok 2:
W ciepłym mleku rozdrobnij drożdże i wymieszaj. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
Krok 3:
Pozostaw mleko z drożdżami na 10-20 minut, aby drożdże zaczęły działać.
Krok 4:
Dodaj masło do mleka.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj płynne składniki.
Krok 6:
Dodaj jajka do rondla.
Krok 7:
Również dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Rozpocznij ugniatanie, przesiając porcjami mąkę do płynu.
Krok 9:
Zagnieść miękkie ciasto.
Krok 10:
Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny. Możesz ugniatać rano, a wieczorem piec.
Krok 11:
Podziel ciasto na pół i zwiń w kółka.
Krok 12:
Wytnij każdy okrąg na Trójkąty sektorowe.
Krok 13:
Włóż nadzienie (lub dżem lub czekoladę z orzechami) i przekręć bajgle. Przenieś je na przygotowaną blachę do pieczenia.
Krok 14:
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-30 minut. Zależy to od wielkości bajgli i piekarnika. Gdy bajgle ostygną, posyp je proszkiem.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g