skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie produktów do testu. Przesiej mąkę. Olej powinien być zimny, a woda lub serwatka lodowata.
Krok 2:
W misce blendera lub bezpośrednio rękami w misce szybko wymieszaj mąkę, sól, cukier i zimne masło. Otrzymujemy masę w postaci okruchów. Dodaj do niego jedną łyżkę stołową serwatki (wody). Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Wystarczyły mi 2 łyżki wody, żeby tak się stało.
Krok 3:
Zawiń ciasto w folię i wyślij do lodówki na 20 minut.
Krok 4:
Gdy ciasto leży w lodówce, przystępujemy do przygotowania nadzienia. Bierzemy produkty dla Kurda cytrynowego. Moje cytryny.
Krok 5:
Zetrzyj skórkę z cytryny na najmniejszej tarce.
Krok 6:
Do rondla wkładamy skórkę z cytryny, cukier i wbijamy jajka.
Krok 7:
Wyciskamy sok z cytryn.
Krok 8:
Do rondla przecedzić sok z cytryny przez sito.
Krok 9:
Trzepaczką wymieszaj przyszłe nadzienie, aż będzie gładkie i rozpal mały ogień. Gotuj, aż zgęstnieje, nie przestając mieszać.
Krok 10:
Następnie dodaj masło i wymieszaj Kurd, aż będzie całkowicie gładkie.
Krok 11:
Przykryj Kurd folią tak, aby dotykała kremu-w ten sposób na jego powierzchni nie tworzy się skorupa. Wysyłamy Kurda do lodówki, aby trochę zamarzł.
Krok 12:
Ciasto ma czas na ostygnięcie do tego czasu. Rozwałkuj go na warstwę o grubości 2-3 mm na posypanej mąką powierzchni roboczej.
Krok 13:
Włóż ciasto do naczynia do pieczenia, ostrożnie odetnij bok ciasta (jego wysokość powinna wynosić 4 cm), podpieraj bok zmiętą folią lub połóż arkusz pergaminu i wlej groszek lub fasolę na wierzch. Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni. do rumianego koloru.
Krok 14:
Produkty do robienia bezy. Białka umieszczamy w głębokiej misce, którą można umieścić w łaźni wodnej.
Krok 15:
Wymieszaj białka i cukier w misce. Umieść miskę w łaźni wodnej i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gdy tylko masa jest nieco mętna, zaczynamy ją ubijać mikserem lub trzepaczką. A kiedy trochę zgęstnieje, wyjmij miskę z wanny i ubij śmietanę, aż będzie gęsta, błyszcząca i utworzy średnie szczyty. Oto gotowa beza!
Krok 16:
Tak wygląda gotowe ciasto. Zaczynamy zbierać tarte.
Krok 17:
Wyjmujemy cytrynowy Kurd z lodówki i rozprowadzamy go na cieście.
Krok 18:
Połóż bezę na wierzchu, rozprowadzając ją na całej powierzchni tarty. Kładziemy na górnej półce piekarnika lub pod grillem na 4 minuty, aby beza lekko się zarumieniła.
Krok 19:
U mnie beza chwyciła się w tym czasie chrupiącą skórką na wierzchu i okazała się delikatna w środku. Oto nasz pyszny deser! Nalej kawę i herbatę i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g