tarta cytrynowa z bezą

cudownie pyszny słodko-kwaśny deser z delikatną bezą do herbaty! Bardzo smaczne ciasto-ciasto spodoba się tym, którzy lubią cytryny, ale nie lubią zbyt mdłych słodkich wypieków. Połączenie kwaśnego Kurda z pysznym ciastem i słodką bezą jest po prostu pyszne. Moja domowa tarta bardzo mi się podobała. Pamiętaj, że cytryna cytrynowa to niezgoda: jedna może być bardziej dojrzała i mniej kwaśna, a druga kwaśna na tyle, że zmniejsza kości policzkowe. Dlatego jeśli obawiasz się, że ciasto okaże się zbyt kwaśne, to na etapie gotowania Kurda spróbuj go posmakować. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśny, dodaj trochę więcej cukru według własnych upodobań. Życzę miłej degustacji!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 68 % 34 g
251 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie produktów do testu. Przesiej mąkę. Olej powinien być zimny, a woda lub serwatka lodowata.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce blendera lub bezpośrednio rękami w misce szybko wymieszaj mąkę, sól, cukier i zimne masło. Otrzymujemy masę w postaci okruchów. Dodaj do niego jedną łyżkę stołową serwatki (wody). Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Wystarczyły mi 2 łyżki wody, żeby tak się stało.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zawiń ciasto w folię i wyślij do lodówki na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto leży w lodówce, przystępujemy do przygotowania nadzienia. Bierzemy produkty dla Kurda cytrynowego. Moje cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj skórkę z cytryny na najmniejszej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do rondla wkładamy skórkę z cytryny, cukier i wbijamy jajka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyciskamy sok z cytryn.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do rondla przecedzić sok z cytryny przez sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Trzepaczką wymieszaj przyszłe nadzienie, aż będzie gładkie i rozpal mały ogień. Gotuj, aż zgęstnieje, nie przestając mieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj masło i wymieszaj Kurd, aż będzie całkowicie gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj Kurd folią tak, aby dotykała kremu-w ten sposób na jego powierzchni nie tworzy się skorupa. Wysyłamy Kurda do lodówki, aby trochę zamarzł.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto ma czas na ostygnięcie do tego czasu. Rozwałkuj go na warstwę o grubości 2-3 mm na posypanej mąką powierzchni roboczej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ciasto do naczynia do pieczenia, ostrożnie odetnij bok ciasta (jego wysokość powinna wynosić 4 cm), podpieraj bok zmiętą folią lub połóż arkusz pergaminu i wlej groszek lub fasolę na wierzch. Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni. do rumianego koloru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Produkty do robienia bezy. Białka umieszczamy w głębokiej misce, którą można umieścić w łaźni wodnej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj białka i cukier w misce. Umieść miskę w łaźni wodnej i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gdy tylko masa jest nieco mętna, zaczynamy ją ubijać mikserem lub trzepaczką. A kiedy trochę zgęstnieje, wyjmij miskę z wanny i ubij śmietanę, aż będzie gęsta, błyszcząca i utworzy średnie szczyty. Oto gotowa beza!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Tak wygląda gotowe ciasto. Zaczynamy zbierać tarte.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmujemy cytrynowy Kurd z lodówki i rozprowadzamy go na cieście.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połóż bezę na wierzchu, rozprowadzając ją na całej powierzchni tarty. Kładziemy na górnej półce piekarnika lub pod grillem na 4 minuty, aby beza lekko się zarumieniła.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    U mnie beza chwyciła się w tym czasie chrupiącą skórką na wierzchu i okazała się delikatna w środku. Oto nasz pyszny deser! Nalej kawę i herbatę i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy