makrela w sosie pomidorowym w puszkach

makrela w pomidorach według domowej receptury jest znacznie lepsza niż sklep! Jest to testowane więcej niż raz - jeśli kupisz mrożone ryby i warzywa i zrobisz z nich przygotowanie na zimę w domu, otrzymasz doskonałą rybę w puszkach. A cena jest co najmniej trzy razy tańsza niż najtańszy sklep.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 28 % 7 g
142 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozmrozić rybę, wypatroszyć i pokroić na 3 cm kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Panieruj rybę w mące i ułóż na plasterkach w rozgrzanym oleju. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój marchewki na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z olejem podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć rybę na drugą Stronę, gdy piecze się od dołu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewki do cebuli i smaż, mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadź warzywa do połowy. Dodaj do nich łyżkę mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól, pieprz, cukier i sok pomidorowy do warzyw. Doprowadź sos do wrzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż połowę sosu na dnie rondla (który można włożyć do piekarnika).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż rybę na wierzchu, a pozostały sos na rybie. Umieść rybę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na 1 godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I można podawać. Aby przygotować taką rybę na zimę, włóż sos i rybę do sterylnych słoików, przykryj pokrywkami i gotuj w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę (włóż tylko słoiki do wciąż zimnego piekarnika). Jak będzie gotowy-zwiń pokrywki.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy