skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których potrzebujemy (brakuje tylko testu).
Krok 2:
Ciasto francuskie rozmrażamy i rozwałkujemy (grubość około 3 mm)
Krok 3:
Z ciasta wycinamy okrąg lub kwadrat (w zależności od kształtu), nie zapominamy, że potrzebujemy więcej boków (zrobiłem je trochę za małe). Ciasto układamy w formie i nakłuwamy widelcem.
Krok 4:
Przykryj ciasto papierem do pieczenia (aby lepiej przylegało do ciasta, pamiętaj o tym dobrze) i wlej fasolę (lub groszek). Wysyłamy nasz kosz na prąd do pieczenia w 200 C przez około 10 minut.
Krok 5:
W międzyczasie usuwamy skórę z ryby i kroimy w kostkę, mozzarellę w plasterki, usuwamy również skórkę z pomidora i kroimy w kostkę.
Krok 6:
Wyjmujemy kosz z piekarnika, usuwamy pergamin z fasolą (po upieczeniu fasola nie nadaje się już do gotowania, ale można ją przechowywać i używać do pieczenia następnym razem, moja fasola ma prawie 1 rok, po prostu zbieram ją w słoiku i zostawiam do następnego razu). Już bez ładunku wysyłamy formę z ciastem do piekarnika na 5-10 minut, krawędzie powinny być złote.
Krok 7:
Przygotuj nadzienie, dodaj jajka do śmietany, dobrze wymieszaj sól z pieprzem.
Krok 8:
Włóż nadzienie do gotowego kosza, napełnij kremowym nadzieniem i posyp startym parmezanem na wierzchu. Piec w 200 C przez około 15-20 minut, nadzienie powinno się związać. Smacznego!
po wakacjach w lodówce pozostało wiele różnych produktów, ale wszystkiego było po trochu, więc zdecydowałem, dlaczego nie zrobić z tego wszystkiego ciasta. Czerwona ryba dała swój aromat i bogaty smak, a mozzarella i parmezan nasyciły ciasto nutami sera, a gdy ciasto jest jeszcze gorące, mozzarella bardzo ładnie rozciąga się sznurkami (nie wszyscy to lubią, wiem, ale bardzo mi się podoba:)). Przygotowanie tego ciasta jest bardzo łatwe i wystarczająco szybkie, spróbuj, a na pewno ci się spodoba!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g