francuski quiche z łososiem i serem

to ciasto będzie wspaniałym daniem na rodzinny obiad. Wyobraź sobie: chrupiące ciasto, delikatne kremowe nadzienie i nadzienie z pachnącą rybą, takie ciasto nie pozostawi nikogo obojętnym.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 43 % 17 g
węglowodany 28 % 11 g
265 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których potrzebujemy (brakuje tylko testu).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto francuskie rozmrażamy i rozwałkujemy (grubość około 3 mm)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z ciasta wycinamy okrąg lub kwadrat (w zależności od kształtu), nie zapominamy, że potrzebujemy więcej boków (zrobiłem je trochę za małe). Ciasto układamy w formie i nakłuwamy widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj ciasto papierem do pieczenia (aby lepiej przylegało do ciasta, pamiętaj o tym dobrze) i wlej fasolę (lub groszek). Wysyłamy nasz kosz na prąd do pieczenia w 200 C przez około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie usuwamy skórę z ryby i kroimy w kostkę, mozzarellę w plasterki, usuwamy również skórkę z pomidora i kroimy w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy kosz z piekarnika, usuwamy pergamin z fasolą (po upieczeniu fasola nie nadaje się już do gotowania, ale można ją przechowywać i używać do pieczenia następnym razem, moja fasola ma prawie 1 rok, po prostu zbieram ją w słoiku i zostawiam do następnego razu). Już bez ładunku wysyłamy formę z ciastem do piekarnika na 5-10 minut, krawędzie powinny być złote.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj nadzienie, dodaj jajka do śmietany, dobrze wymieszaj sól z pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż nadzienie do gotowego kosza, napełnij kremowym nadzieniem i posyp startym parmezanem na wierzchu. Piec w 200 C przez około 15-20 minut, nadzienie powinno się związać. Smacznego!

po wakacjach w lodówce pozostało wiele różnych produktów, ale wszystkiego było po trochu, więc zdecydowałem, dlaczego nie zrobić z tego wszystkiego ciasta. Czerwona ryba dała swój aromat i bogaty smak, a mozzarella i parmezan nasyciły ciasto nutami sera, a gdy ciasto jest jeszcze gorące, mozzarella bardzo ładnie rozciąga się sznurkami (nie wszyscy to lubią, wiem, ale bardzo mi się podoba:)). Przygotowanie tego ciasta jest bardzo łatwe i wystarczająco szybkie, spróbuj, a na pewno ci się spodoba!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy