skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Do cukru dodałam torebkę cukru waniliowego z naturalną wanilią.
Krok 2:
Morele należy dobrze umyć pod bieżącą wodą i osuszyć, układając je na ręczniku papierowym. Nie potrzebujemy nadmiaru wilgoci. Następnie kroimy morele, usuwając kość. Możesz pokroić je na mniejsze plasterki, ale uwielbiamy, gdy w Charlotte są duże kawałki.
Krok 3:
Jajka należy ubić mikserem. Zaczynamy ubijać ze średnią prędkością, stopniowo wlewając cukier. Radzę nie ubijać ich z dużą prędkością, ponieważ utworzą się bąbelki o różnych rozmiarach, a podczas pieczenia Duże zaczną pękać, przez co nasza Charlotte spadnie. Ubij jajka, aż wybielą i podwoią objętość.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę i sodę, którą należy ugasić sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, lepiej weź silikon, nie naruszy struktury ubitych jaj. Nie przeszkadzamy długo, wystarczy wymieszać mąkę.
Krok 5:
Wlej pokrojone morele do ciasta i wymieszaj. Jeśli chcesz pięknie ułożyć owoce, włóż je od razu do formy, uwielbiamy, aby były równomiernie rozłożone na Charlotte.
Krok 6:
Nasmaruj formę masłem. Wlej do niego ciasto. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 200 stopni. Gotowość sprawdzamy wykałaczką - jeśli ją wbijesz i wyjmiesz z Charlotte, powinna być sucha.
jeśli pieczesz Charlotte w formie innej niż silikonowa, połóż spód i boki pergaminem, w przeciwnym razie Charlotte może się do nich przykleić. Czasami robi się taką "koszulę": formę smaruje się olejem i posypuje mąką, następnie formę odwraca się i strząsa pozostałą mąkę. Mąka przyklejona do masła zapobiega przywieraniu samego ciasta. Bardzo wygodne jest pieczenie Charlotte w formie dzielonej.
bardzo smaczne będzie podanie Charlotte z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g