Charlotte z morelami

znana i kochana Charlotte przez wszystkich, tylko o wiele delikatniejsza! Charlotte to pierwszy przepis, z którym zapoznają się początkujący kucharze. Jest bardzo prosty w wykonaniu, przygotowywany z dostępnych produktów i prawie zawsze uzyskuje się go nawet u początkujących. Tradycyjnie Charlotte piecze się z jabłkami. Ale w sezonie letnim można go upiec z innymi owocami. Ten przepis z morelami-dzięki nim Charlotte jest bardzo miękka i przewiewna!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 83 % 34 g
174 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Do cukru dodałam torebkę cukru waniliowego z naturalną wanilią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morele należy dobrze umyć pod bieżącą wodą i osuszyć, układając je na ręczniku papierowym. Nie potrzebujemy nadmiaru wilgoci. Następnie kroimy morele, usuwając kość. Możesz pokroić je na mniejsze plasterki, ale uwielbiamy, gdy w Charlotte są duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka należy ubić mikserem. Zaczynamy ubijać ze średnią prędkością, stopniowo wlewając cukier. Radzę nie ubijać ich z dużą prędkością, ponieważ utworzą się bąbelki o różnych rozmiarach, a podczas pieczenia Duże zaczną pękać, przez co nasza Charlotte spadnie. Ubij jajka, aż wybielą i podwoią objętość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę i sodę, którą należy ugasić sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, lepiej weź silikon, nie naruszy struktury ubitych jaj. Nie przeszkadzamy długo, wystarczy wymieszać mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pokrojone morele do ciasta i wymieszaj. Jeśli chcesz pięknie ułożyć owoce, włóż je od razu do formy, uwielbiamy, aby były równomiernie rozłożone na Charlotte.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj formę masłem. Wlej do niego ciasto. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 200 stopni. Gotowość sprawdzamy wykałaczką - jeśli ją wbijesz i wyjmiesz z Charlotte, powinna być sucha.

jeśli pieczesz Charlotte w formie innej niż silikonowa, połóż spód i boki pergaminem, w przeciwnym razie Charlotte może się do nich przykleić. Czasami robi się taką "koszulę": formę smaruje się olejem i posypuje mąką, następnie formę odwraca się i strząsa pozostałą mąkę. Mąka przyklejona do masła zapobiega przywieraniu samego ciasta. Bardzo wygodne jest pieczenie Charlotte w formie dzielonej.
bardzo smaczne będzie podanie Charlotte z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy