Balisz z ziemniakami

słynne tatarskie pikantne wypieki! Balish z ziemniakami jest bardzo przystępny cenowo i łatwy do przygotowania. Tradycyjnie ciasto podaje się, odcinając wierzch. Nadzienie układa się na talerzach i je z różowymi kawałkami Skórki. Zanurz się w tatarskiej tradycji, spróbuj pachnącego i pysznego balish!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 63 % 24 g
199 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować balish z ziemniakami? Najpierw zrób ciasto. Weź bezwonny olej roślinny. Dobrze podgrzej wodę. Lepiej jest używać mąki pszennej najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito. Aby to zrobić, weź wygodny, szeroki pojemnik, aby mąka nie wylewała się na stół podczas przesiewania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ciepłej wodzie rozpuść sól, wlej olej roślinny, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę. Nie dodawaj całej mąki na raz, może być mniej potrzebna. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli ciasto jest cienkie, dodaj trochę więcej mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto rękami. Okazuje się miękki, elastyczny, oleisty. Ciasto w ogóle nie przykleja się do dłoni. Zawiń go w torebkę lub folię spożywczą i pozostaw na stole na 30 minut. W tym czasie gluten rozproszy się, a ciasto stanie się bardziej giętkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Kolendrę można wziąć mieloną lub posiekaną. Wybierając przyprawy i przyprawy, kieruj się swoim gustem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj ziemniaki szczotką pod bieżącą wodą, obierz. Pokrój warzywo w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz przygotowane ziemniaki i cebulę, sól. Dodaj przyprawy, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na części: na podstawę ciasta, na wierzch, trochę do dekoracji i małą kulkę, aby zakryć otwór w cieście.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj największą część ciasta na okrągłą warstwę o takim rozmiarze ,aby zakryła boki formy (mam kształt d=20 cm). Rękami delikatnie rozprowadź ciasto na dnie i bokach formy. Formy nie można smarować, ponieważ ciasto zawiera wystarczającą ilość oleju.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż nadzienie na cieście, spłaszcz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż kawałki masła na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj mniejszą część ciasta w ten sam sposób i przykryj ciasto na wierzchu. Dobrze połącz krawędzie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na środku ciasta zrób otwór, aby para mogła się wydostać.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zamknij otwór kulką ciasta. Resztę ciasta użyj do dekoracji ciasta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piecz balish w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut. Następnie ostrożnie wyjmij ciasto, otwórz otwór i wlej bulion, aby nadzienie było bardziej soczyste. Jeśli ciasto jest już dobrze zrumienione, przykryj je folią.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż ciasto do piekarnika i kontynuuj gotowanie, aż nadzienie będzie gotowe, około 25 do 30 minut dłużej. Pozostaw gotowe ciasto na 15 minut w formie, owinięte ciepłym ręcznikiem, aby ciasto lekko zwiotczało.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następnie wyjmij z formy i podawaj gorący balish do stołu. Smacznego!

ciasto w tym przepisie na balisha jest nieco gęste, podobnie jak Galette. Jeśli do nadzienia użyjesz dowolnego oleju roślinnego i bulionu warzywnego, otrzymasz chudą wersję ciasta.

najsmaczniejsza jest dolna skorupa balish, nasycona soczystością nadzienia.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy