skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować balish z ziemniakami? Najpierw zrób ciasto. Weź bezwonny olej roślinny. Dobrze podgrzej wodę. Lepiej jest używać mąki pszennej najwyższej jakości.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito. Aby to zrobić, weź wygodny, szeroki pojemnik, aby mąka nie wylewała się na stół podczas przesiewania.
Krok 3:
W ciepłej wodzie rozpuść sól, wlej olej roślinny, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę. Nie dodawaj całej mąki na raz, może być mniej potrzebna. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką.
Krok 5:
Jeśli ciasto jest cienkie, dodaj trochę więcej mąki.
Krok 6:
Zagnieść ciasto rękami. Okazuje się miękki, elastyczny, oleisty. Ciasto w ogóle nie przykleja się do dłoni. Zawiń go w torebkę lub folię spożywczą i pozostaw na stole na 30 minut. W tym czasie gluten rozproszy się, a ciasto stanie się bardziej giętkie.
Krok 7:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Kolendrę można wziąć mieloną lub posiekaną. Wybierając przyprawy i przyprawy, kieruj się swoim gustem.
Krok 8:
Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.
Krok 9:
Umyj ziemniaki szczotką pod bieżącą wodą, obierz. Pokrój warzywo w drobną kostkę.
Krok 10:
Połącz przygotowane ziemniaki i cebulę, sól. Dodaj przyprawy, wymieszaj.
Krok 11:
Podziel ciasto na części: na podstawę ciasta, na wierzch, trochę do dekoracji i małą kulkę, aby zakryć otwór w cieście.
Krok 12:
Rozwałkuj największą część ciasta na okrągłą warstwę o takim rozmiarze ,aby zakryła boki formy (mam kształt d=20 cm). Rękami delikatnie rozprowadź ciasto na dnie i bokach formy. Formy nie można smarować, ponieważ ciasto zawiera wystarczającą ilość oleju.
Krok 13:
Rozłóż nadzienie na cieście, spłaszcz.
Krok 14:
Rozłóż kawałki masła na wierzchu.
Krok 15:
Rozwałkuj mniejszą część ciasta w ten sam sposób i przykryj ciasto na wierzchu. Dobrze połącz krawędzie.
Krok 16:
Na środku ciasta zrób otwór, aby para mogła się wydostać.
Krok 17:
Zamknij otwór kulką ciasta. Resztę ciasta użyj do dekoracji ciasta.
Krok 18:
Piecz balish w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut. Następnie ostrożnie wyjmij ciasto, otwórz otwór i wlej bulion, aby nadzienie było bardziej soczyste. Jeśli ciasto jest już dobrze zrumienione, przykryj je folią.
Krok 19:
Włóż ciasto do piekarnika i kontynuuj gotowanie, aż nadzienie będzie gotowe, około 25 do 30 minut dłużej. Pozostaw gotowe ciasto na 15 minut w formie, owinięte ciepłym ręcznikiem, aby ciasto lekko zwiotczało.
Krok 20:
Następnie wyjmij z formy i podawaj gorący balish do stołu. Smacznego!
ciasto w tym przepisie na balisha jest nieco gęste, podobnie jak Galette. Jeśli do nadzienia użyjesz dowolnego oleju roślinnego i bulionu warzywnego, otrzymasz chudą wersję ciasta.
najsmaczniejsza jest dolna skorupa balish, nasycona soczystością nadzienia.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g