skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos z cukinią i ziemniakami? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Jeśli weźmiesz paprykę w różnych kolorach, gotowe danie okaże się niezwykle jasne i apetyczne.
Krok 2:
Obierz ziemniaki. Jeśli używasz młodej cukinii lub cukinii, zostaw ją taką, jaka jest. Jeśli warzywo jest bardziej dojrzałe, odetnij z niego skórę i usuń twarde nasiona. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Obierz cebulę z czosnkiem. Umyj i osusz wszystkie warzywa serwetkami.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki.
Krok 4:
Podobnie posiekaj cukinię i paprykę. Ogólnie rzecz biorąc, sposób krojenia warzyw może być dowolny według własnego uznania. Równie pokrojone produkty będą gotowane w tym samym czasie, a w gotowej wersji będą wyglądać piękniej.
Krok 5:
Drobno posiekaj cebulę i posiekaj czosnek ręcznie nożem. W razie potrzeby przełóż szczypiorek przez prasę.
Krok 6:
Wyślij wszystkie warzywa do głębokiego pojemnika. Sól i pieprz do smaku. Dodaj swoje ulubione przyprawy, sucha bazylia, zioła prowansalskie, wędzona papryka itp.
Krok 7:
W naczyniu do pieczenia lub w porcjowanych garnkach wyślij pierwszą warstwę ziemniaków. Lekko posolić.
Krok 8:
Następnie ułóż warzywa. Wlej niewielką ilość oleju roślinnego(użyłem 1 łyżki oleju na jeden garnek). Wlej sok pomidorowy. Przykryj garnki pokrywkami i wyślij do piekarnika. Piecz, aż wszystkie warzywa będą ugotowane, około 1-1, 5 godziny. Wkładam kokilki do zimnego piekarnika i pieczę w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 godziny.
Krok 9:
Gotowy sos posyp świeżymi ziołami, lekko ostudź i podawaj!
Krok 10:
Nieporównywalnie smaczne jako samodzielne danie lub jako dodatek do makaronu, mięsa i nie tylko.
jeśli wyślesz garnki do nagrzanego piekarnika, czas gotowania zostanie skrócony. Ponadto, jeśli wykluczysz ziemniaki z listy składników, danie będzie gotowe w ciągu 40-50 minut.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g