sos z cukinii i ziemniaków

łatwe danie warzywne dla wegetarian i nie tylko! Sos z cukinią i ziemniakami to zdrowy, jasny, nieporównywalnie pyszny gulasz na rodzinny obiad lub świąteczny stół. Sos można przygotować z ziemniakami i podawać jako niezależne danie lub wziąć tylko cukinię i zaoferować mięso, makaron i ryby.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 72 % 13 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos z cukinią i ziemniakami? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Jeśli weźmiesz paprykę w różnych kolorach, gotowe danie okaże się niezwykle jasne i apetyczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki. Jeśli używasz młodej cukinii lub cukinii, zostaw ją taką, jaka jest. Jeśli warzywo jest bardziej dojrzałe, odetnij z niego skórę i usuń twarde nasiona. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Obierz cebulę z czosnkiem. Umyj i osusz wszystkie warzywa serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podobnie posiekaj cukinię i paprykę. Ogólnie rzecz biorąc, sposób krojenia warzyw może być dowolny według własnego uznania. Równie pokrojone produkty będą gotowane w tym samym czasie, a w gotowej wersji będą wyglądać piękniej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj cebulę i posiekaj czosnek ręcznie nożem. W razie potrzeby przełóż szczypiorek przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij wszystkie warzywa do głębokiego pojemnika. Sól i pieprz do smaku. Dodaj swoje ulubione przyprawy, sucha bazylia, zioła prowansalskie, wędzona papryka itp.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W naczyniu do pieczenia lub w porcjowanych garnkach wyślij pierwszą warstwę ziemniaków. Lekko posolić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż warzywa. Wlej niewielką ilość oleju roślinnego(użyłem 1 łyżki oleju na jeden garnek). Wlej sok pomidorowy. Przykryj garnki pokrywkami i wyślij do piekarnika. Piecz, aż wszystkie warzywa będą ugotowane, około 1-1, 5 godziny. Wkładam kokilki do zimnego piekarnika i pieczę w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy sos posyp świeżymi ziołami, lekko ostudź i podawaj!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nieporównywalnie smaczne jako samodzielne danie lub jako dodatek do makaronu, mięsa i nie tylko.

jeśli wyślesz garnki do nagrzanego piekarnika, czas gotowania zostanie skrócony. Ponadto, jeśli wykluczysz ziemniaki z listy składników, danie będzie gotowe w ciągu 40-50 minut.  

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy