suflet czekoladowy gorący deser
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Na początek posmaruj ściany foremek roztopionym masłem i posyp cukrem. Przygotowane formy wysyłamy do lodówki.
Krok 3:
W misce wymieszaj cukier, czekoladę i masło. Wszystko razem topi się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 4:
Dodaj żółtko do schłodzonej mieszanki czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
2 ubij białko w pianę.
Krok 6:
W kilku krokach delikatnie wymieszaj białka z masą czekoladową.
Krok 7:
Szybko wymieszaj, aby białka nie straciły swojej objętości.
Krok 8:
Napełniamy zimne formy ciastem.
Krok 9:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 8 minut. Czas może się różnić w zależności od wielkości form. Gotowy suflet posyp cukrem pudrem i natychmiast podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g