suflet czekoladowy gorący deser

zwiewny suflet nie jest taki trudny do zrobienia! Suflet jest bardzo kapryśny, ale jednocześnie bardzo smaczny, biorąc pod uwagę, że lubisz lekkie wilgotne desery. Najważniejsze w procesie gotowania dobrze ubij białka i delikatnie je wymieszaj, dzięki czemu suflet dobrze wyrośnie w piekarniku. Suflet jest bardzo delikatny i przewiewny, o bogatym smaku czekoladowym. Wewnątrz suflet jest wilgotny, ale nie płynny. Suflet należy podawać natychmiast po ugotowaniu, ponieważ spada po ostygnięciu.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 36 % 21 g
węglowodany 53 % 31 g
336 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek posmaruj ściany foremek roztopionym masłem i posyp cukrem. Przygotowane formy wysyłamy do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce wymieszaj cukier, czekoladę i masło. Wszystko razem topi się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtko do schłodzonej mieszanki czekoladowej i dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    2 ubij białko w pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W kilku krokach delikatnie wymieszaj białka z masą czekoladową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szybko wymieszaj, aby białka nie straciły swojej objętości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełniamy zimne formy ciastem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 8 minut. Czas może się różnić w zależności od wielkości form. Gotowy suflet posyp cukrem pudrem i natychmiast podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy