skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź produkty z listy: mąkę, granulowany cukier, masło, duże jajko, proszek do pieczenia i każdy gęsty dżem.
Krok 2:
W misce do wyrabiania ciasta wymieszaj jajko i cukier, dodaj zmiękczone masło. Dobrze wymieszaj mieszaninę.
Krok 3:
Stopniowo wprowadzaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiając ciasto. Ciasto kruche powinno być miękkie i elastyczne.
Krok 4:
Umieść gotowe ciasto w plastikowej torbie lub folii spożywczej i wstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 5:
Gdy ciasto ostygnie i leży, wyjmij je, podziel na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3. Zwiń większość w warstwę. Przenieś ciasto do naczynia do pieczenia. Możesz po prostu włożyć ciasto do formy i rozprowadzić rękami na dnie formy, grubość warstwy 0,5-0,7 cm.
Krok 6:
Rozłóż nadzienie, w tym przypadku jest to gęsty dżem truskawkowy. Dla smaku dodałam kilka łyżek dżemu mandarynkowego.
Krok 7:
Rozwałkuj resztę kruchego ciasta na cienką warstwę i pokrój w wstążki. Ułóż powstałe wstążki ciasta na powierzchni nadzienia w postaci kratki.
Krok 8:
Piecz nasze kruche szybkie słodkie ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Krok 9:
Gotowe ciasto lekko schłodzić w formie. Następnie ostrożnie wyjmij, umieść na desce lub na talerzu, pokrój w porcje i podawaj z herbatą, kawą, mlekiem.
Ciasto kruche z dżemem jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, produkty są najbardziej znane w każdej lodówce. Każdy gęsty dżem lub dżem nadaje się do nadzienia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g