Szybkie słodkie ciasto

kruche ciasto z dżemem to świetny dodatek do herbaty! Szybkie słodkie ciasto z dżemem - co może smakować lepiej na deser? Ciasta kruche są proste i łatwe do przygotowania, każdy początkujący kucharz poradzi sobie z tym przepisem. Ciasto kruche jest przyjemnością w przygotowaniu, dla miękkości można dodać do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany. W razie potrzeby gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, podawać w gałce lodów. Takie ciasto uwielbiają dzieci z mlekiem, dorośli mogą podawać je na herbatę lub kawę na śniadanie, podwieczorek, przekąskę.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 13 % 10 g
węglowodany 79 % 61 g
346 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź produkty z listy: mąkę, granulowany cukier, masło, duże jajko, proszek do pieczenia i każdy gęsty dżem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce do wyrabiania ciasta wymieszaj jajko i cukier, dodaj zmiękczone masło. Dobrze wymieszaj mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo wprowadzaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiając ciasto. Ciasto kruche powinno być miękkie i elastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść gotowe ciasto w plastikowej torbie lub folii spożywczej i wstaw do lodówki na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto ostygnie i leży, wyjmij je, podziel na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3. Zwiń większość w warstwę. Przenieś ciasto do naczynia do pieczenia. Możesz po prostu włożyć ciasto do formy i rozprowadzić rękami na dnie formy, grubość warstwy 0,5-0,7 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż nadzienie, w tym przypadku jest to gęsty dżem truskawkowy. Dla smaku dodałam kilka łyżek dżemu mandarynkowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj resztę kruchego ciasta na cienką warstwę i pokrój w wstążki. Ułóż powstałe wstążki ciasta na powierzchni nadzienia w postaci kratki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz nasze kruche szybkie słodkie ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto lekko schłodzić w formie. Następnie ostrożnie wyjmij, umieść na desce lub na talerzu, pokrój w porcje i podawaj z herbatą, kawą, mlekiem.

Ciasto kruche z dżemem jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, produkty są najbardziej znane w każdej lodówce. Każdy gęsty dżem lub dżem nadaje się do nadzienia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy