skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy wszystkie składniki.
Krok 2:
Oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier do żółtek.
Krok 3:
I dobrze ubij wszystko trzepaczką.
Krok 4:
Dodaj szczyptę soli do białek i ubij mikserem do mocnych szczytów.
Krok 5:
Dodaj mleko, mieszankę jajeczną, cukier i semolinę do twarogu.
Krok 6:
I zmiksuj wszystko blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 7:
Następnie dodaj białka i delikatnie wymieszaj łyżką od góry do dołu, aż będą gładkie.
Krok 8:
Ciasto zapiekane jest gotowe.
Krok 9:
Następnie posmaruj formę masłem i posyp odrobiną semoliny.
Krok 10:
Rozłóż połowę ciasta twarogowego na całej powierzchni w formie.
Krok 11:
Pokrój truskawki w przypadkowej kolejności i rozłóż na cieście.
Krok 12:
Rozłóż resztę ciasta równomiernie na wierzchu.
Krok 13:
Włóż zapiekankę twarogową z truskawkami do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut w 180 stopniach. Piec zapiekankę z twarogu na piękny złoty kolor.
Krok 14:
Zapiekanka z twarogu z truskawkami jest gotowa! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g