zapiekanka z twarogu z truskawkami

pyszna i delikatna zapiekanka, którą każdy pokocha. .
Krystyna MiliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 12 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 42 % 15 g
193 kcal
IG: 7 / 27 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier do żółtek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I dobrze ubij wszystko trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj szczyptę soli do białek i ubij mikserem do mocnych szczytów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mleko, mieszankę jajeczną, cukier i semolinę do twarogu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I zmiksuj wszystko blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj białka i delikatnie wymieszaj łyżką od góry do dołu, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto zapiekane jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie posmaruj formę masłem i posyp odrobiną semoliny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż połowę ciasta twarogowego na całej powierzchni w formie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój truskawki w przypadkowej kolejności i rozłóż na cieście.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż resztę ciasta równomiernie na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż zapiekankę twarogową z truskawkami do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut w 180 stopniach. Piec zapiekankę z twarogu na piękny złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zapiekanka z twarogu z truskawkami jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy