skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąka: zimne ciasto kremowe; cukier i sól.
Krok 2:
Zimne masło pokroić w kostkę. W misce blendera włóż mąkę, masło, cukier i sól.
Krok 3:
Ubij wszystko w okruchy. Nie możesz ubić ciasta, ale zmielić go rękami, ale trwa to dłużej. Dlatego teraz zawsze używam blendera, jeśli chcesz zrobić takie okruchy. Wlać gotowe okruchy do miski i wstawić do lodówki podczas przygotowywania nadzienia.
Krok 4:
Farsz. Aby przygotować nadzienie do sernika, potrzebujemy: twarożku; jajka; cukier i wanilina.
Krok 5:
Połącz twaróg, cukier, jajka i wanilinę w misce blendera.
Krok 6:
Ubij wszystko na gładką masę. Najpierw dodałem 2 jajka, jak wskazano w przepisie, ale nadzienie okazało się bardzo lepkie. Trudno było ją rozmazać na cieście. Groziło to przesunięciem warstw, więc dodałem 3 jajka do nadzienia i jeszcze raz ubiłem. Rezultatem była normalna półlepka płynna konsystencja, która bardzo łatwo rozprowadzała się po cieście.
Krok 7:
Naczynie do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Zamiast tego wyciąłem dno i uchwyty z pergaminu, aby sernik był łatwy do wyjęcia z formy. Równomiernie wlej ¼ części okruchów do formy.
Krok 8:
Rozłóż jedną trzecią nadzienia twarogowego na wierzchu. Naprzemiennie warstwy, wypełnij formularz. Ostatnią warstwą powinna być okruchy mąki. W sumie dostałem 3 warstwy nadzienia twarogowego i 4 warstwy okruchów mąki. Warstwy mogą być nieco mniejsze, ale będą grubsze.
Krok 9:
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut.
Krok 10:
Wypełnienie. Aby przygotować wypełnienie, potrzebujemy: skondensowanego mleka i kwaśnej śmietany.
Krok 11:
Połącz skondensowane mleko ze śmietaną. W pierwotnej wersji potrzebna była cała puszka mleka i 4 łyżki.l śmietana. Wydawało mi się, że puszka skondensowanego mleka w obecności cukru to oczywista przesada. Dlatego znacznie zmniejszyłem ilość skondensowanego mleka.
Krok 12:
Wymieszaj wszystko. Konsystencja nie powinna być zbyt płynna (niestety okazała się płynna), w przeciwnym razie po przecięciu całe mleko skondensowane wraz z wzorami czekolady po prostu spłynie z powierzchni sernika. Dlatego radzę stopniowo dodawać śmietanę. A śmietana powinna być tłusta. Im grubszy , tym lepiej.
Krok 13:
Niech ciasto lekko ostygnie. Bardzo mi się podniósł, więc poczekałem, aż wierzchołek opadnie i lekko przytuliłem go rękami, aby powierzchnia była płaska.
Krok 14:
Równomiernie zalej ciasto mieszanką skondensowanego mleka i śmietany.
Krok 15:
Dekoracja. Do dekoracji ciasta potrzebujemy gorzkiej czekolady.
Krok 16:
Rozpuść gorzką czekoladę. Aby masa była nieco bardziej płynna, możesz dodać 1-2 łyżki. l mleko lub śmietana.
Krok 17:
Włóż do torby do gotowania z dyszą w postaci bardzo wąskiego okrągłego otworu. Jeśli nie ma takiej dyszy, możesz po prostu odciąć małą końcówkę w samej torbie. Tylko lepiej to zrobić po napełnieniu torby czekoladą.
Krok 18:
Zastosuj rozpuszczoną czekoladę wzory na powierzchni ciasta. Schłodzić sernik i pokroić na kawałki.
Krok 19:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g