Sernik Węgierski z twarogiem

Miłośnicy i koneserzy potraw z twarogu nie przejdą obok. Węgierski sernik zwykle oznacza ptysie z ciasta francuskiego z twarogiem. Istnieje jednak inny rodzaj pieczenia, który jest przedstawiony w tym przepisie. Taki sernik nie jest szybko przygotowywany, ale w końcu okazuje się jak prawdziwe ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 58 % 33 g
298 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąka: zimne ciasto kremowe; cukier i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zimne masło pokroić w kostkę. W misce blendera włóż mąkę, masło, cukier i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij wszystko w okruchy. Nie możesz ubić ciasta, ale zmielić go rękami, ale trwa to dłużej. Dlatego teraz zawsze używam blendera, jeśli chcesz zrobić takie okruchy. Wlać gotowe okruchy do miski i wstawić do lodówki podczas przygotowywania nadzienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie do sernika, potrzebujemy: twarożku; jajka; cukier i wanilina.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz twaróg, cukier, jajka i wanilinę w misce blendera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij wszystko na gładką masę. Najpierw dodałem 2 jajka, jak wskazano w przepisie, ale nadzienie okazało się bardzo lepkie. Trudno było ją rozmazać na cieście. Groziło to przesunięciem warstw, więc dodałem 3 jajka do nadzienia i jeszcze raz ubiłem. Rezultatem była normalna półlepka płynna konsystencja, która bardzo łatwo rozprowadzała się po cieście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naczynie do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką. Zamiast tego wyciąłem dno i uchwyty z pergaminu, aby sernik był łatwy do wyjęcia z formy. Równomiernie wlej ¼ części okruchów do formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż jedną trzecią nadzienia twarogowego na wierzchu. Naprzemiennie warstwy, wypełnij formularz. Ostatnią warstwą powinna być okruchy mąki. W sumie dostałem 3 warstwy nadzienia twarogowego i 4 warstwy okruchów mąki. Warstwy mogą być nieco mniejsze, ale będą grubsze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnienie. Aby przygotować wypełnienie, potrzebujemy: skondensowanego mleka i kwaśnej śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz skondensowane mleko ze śmietaną. W pierwotnej wersji potrzebna była cała puszka mleka i 4 łyżki.l śmietana. Wydawało mi się, że puszka skondensowanego mleka w obecności cukru to oczywista przesada. Dlatego znacznie zmniejszyłem ilość skondensowanego mleka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj wszystko. Konsystencja nie powinna być zbyt płynna (niestety okazała się płynna), w przeciwnym razie po przecięciu całe mleko skondensowane wraz z wzorami czekolady po prostu spłynie z powierzchni sernika. Dlatego radzę stopniowo dodawać śmietanę. A śmietana powinna być tłusta. Im grubszy , tym lepiej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Niech ciasto lekko ostygnie. Bardzo mi się podniósł, więc poczekałem, aż wierzchołek opadnie i lekko przytuliłem go rękami, aby powierzchnia była płaska.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Równomiernie zalej ciasto mieszanką skondensowanego mleka i śmietany.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dekoracja. Do dekoracji ciasta potrzebujemy gorzkiej czekolady.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozpuść gorzką czekoladę. Aby masa była nieco bardziej płynna, możesz dodać 1-2 łyżki. l mleko lub śmietana.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż do torby do gotowania z dyszą w postaci bardzo wąskiego okrągłego otworu. Jeśli nie ma takiej dyszy, możesz po prostu odciąć małą końcówkę w samej torbie. Tylko lepiej to zrobić po napełnieniu torby czekoladą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zastosuj rozpuszczoną czekoladę wzory na powierzchni ciasta. Schłodzić sernik i pokroić na kawałki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy