ziemniaki w doniczkach w śmietanie

cudowny przepis na ulubione ziemniaki! Proste i oryginalne! Pieczone ziemniaki w doniczkach to czysto rosyjskie jedzenie. Widzisz, jak wyjmuje się ją z pieca. Ale teraz nie każdy ma piekarnik, więc przygotujemy go w nowoczesny sposób w jednym dużym lub kilku małych garnkach w piekarniku.
o.tanyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 76 % 16 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne danie z najbardziej zwykłych i znanych produktów, zapoznaj się z tym przepisem, w którym powiem ci, jak gotować ziemniaki w doniczkach w śmietanie. Przygotuj produkty zgodnie z listą - potrzebujemy ich bardzo mało.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w plastry nie grubsze niż pięć milimetrów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ponownie opłucz ziemniaki ze skrobi, aby nie stały się czarne i ułóż na talerzu do wyschnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do dressingu wymieszaj śmietanę z niewielką ilością wody, aby była nieco cieńsza i było coś do odparowania. Umieść koła ziemniaków w doniczce po jednej warstwie. Każdą warstwę posolić, posypać papryką i posmarować kwaśną śmietaną. Zrób to z każdą warstwą do samej góry. Posyp ziemniaki pokrojonym koperkiem na wierzchu. Dodałam paprykę dla jaśniejszego smaku i koloru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Więc wypełnij wszystkie garnki. Zamknij pokrywkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż je do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez półtorej godziny. W przypadku małych doniczek czas jest naturalnie krótszy - 30-40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na początku wydaje ci się, że ziemniaki są jeszcze trochę szorstkie - tak jest i na tym etapie jest w porządku. Aby w końcu osiągnął pożądany stan i stał się miękki, musisz wyjąć garnki z piekarnika bez otwierania pokrywek, umieścić je na drewnianej dostawie i trzymać w ten sposób przez kolejne piętnaście lub pół godziny. Pieczone ziemniaki mogą być używane jako osobne danie lub jako dodatek do dań mięsnych, rybnych lub warzywnych.

smak tego dania będzie bezpośrednio zależał od odmiany ziemniaków. W ramach eksperymentu za każdym razem używam innego ziemniaka i za każdym razem dostaję smaczną odmianę. Ziemniaki są delikatne, soczyste, miękkie i aromatyczne. Można go łączyć z kotletami, klopsikami, smażoną lub pieczoną rybą, gulaszem, grzybami, kotletami, a także świeżymi lub pieczonymi warzywami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy