ciasto z twarogiem w pośpiechu

szybki przepis na słodkie ciasto z kruszonką z nadzieniem twarogowym. W tym przepisie nie trzeba wyrabiać ciasta na ciasto, zamiast zwykłego ciasta jest okruchy masła, zmielone mąką i cukrem. Lepiej jest przygotować nadzienie twarogowe z dodatkiem kaszy manny, a masę należy zmielić blenderem, aby nie było ziaren twarogu.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 30 % 19 g
węglowodany 58 % 37 g
350 kcal
IG: 0 / 8 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto w tym cieście zastępuje słodka kruszonka z mąki, cukru i masła, a nadzienie przygotowuje się jak zapiekankę z twarogu, z twarogu, jajek, cukru, z dodatkiem kaszy manny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby upiec ciasto, weź formę z dzielonymi krawędziami i posmaruj ją masłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do nadzienia wymieszaj twaróg z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i kaszą manną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twaróg z jajkami i cukrem jest dokładnie mielony za pomocą blendera, aby uzyskać jednorodną masę twarogową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotowujemy okruchy-wlej mąkę do pojemnika, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wcieramy 200 gramów schłodzonego masła w mieszankę mąki na grubej tarce i mieszamy wszystko razem, aż powstanie słodka miękisz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej połowę słodkiego okruchu do dzielonego naczynia do pieczenia równą warstwą, aby spód był całkowicie zamknięty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż masę twarogową na okruchach w formie, wyrównaj powierzchnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej pozostałe okruchy na masę twarogową, ponownie wyrównaj powierzchnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostałe masło kroimy na kawałki i układamy na powierzchni okruchów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego wypełnioną formę na 40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmujemy gotowe ciasto z twarogiem z piekarnika i usuwamy boki z formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie przenieś ciasto na płaskie naczynie, oddzielając łopatką od dna formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podczas serwowania pokrój ciasto z twarogiem na porcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy