Szybkie ciasto z rybami w puszkach

rumiane i pyszne ciasto rybne to idealny lunch lub kolacja! Podawaj ze śmietaną lub gęstym jogurtem, keczupem lub majonezem, świeżymi ziołami. Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 13 g
tłuszcze 34 % 19 g
węglowodany 43 % 24 g
306 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Przepis wykorzystuje formę o średnicy 20 cm, konserwy rybne mogą być dowolne, od mięsa różowego łososia po szprot w sosie pomidorowym. Przepis wykorzystuje sardynkę w oleju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, aby się nie zagotowało. Można to zrobić na patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokim pojemniku ubij 2 jaja kurze solą do smaku, rezerwując największe z nich do nadzienia. Możesz to zrobić zarówno widelcem, jak i trzepaczką, mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej roztopione masło i dodaj przesianą mąkę pszenną najwyższej jakości. Jeśli ghee jest zbyt gorące, pozwól mu ostygnąć, w przeciwnym razie po dodaniu do masy jajecznej ta ostatnia zwinie się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wymieszaj wszystko, zagnieść ciasne, plastyczne ciasto kruche i owinąć folią spożywczą lub włożyć do torby, włożyć do lodówki na 15-20 minut. Ciasto należy przykryć folią, aby jego powierzchnia nie wyschła!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Otwórz puszkę konserw rybnych, wlej płyn wraz z olejem. Umieść zawartość w głębokim pojemniku, wbij tam jajko kurze. Opłucz zieloną cebulę, posiekaj i dodaj do pojemnika. Zmiksuj masę rybną w puree, wymieszaj z resztą składników. Nie trzeba solić, ponieważ konserwy rybne często zawierają dużo soli w kompozycji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ciasto kruche z lodówki, włóż do formy i uformuj podstawę, wchodząc na boki. Staraj się, aby warstwa była jak najcieńsza, aby danie gotowało się szybciej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej nadzienie na środek, równomiernie spłaszcz widelcem lub silikonową szpatułką. Rozgrzej piekarnik do 180 C, umieść w nim formę i piecz ciasto przez 30-35 minut na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, a następnie z formy. Pamiętaj, aby ostygnąć, ponieważ gorące wypieki nie będą cięte, ale pękną. Podaj danie do stołu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój szybkie ciasto w puszkach na kawałki, szczególnie smaczne z kwaśną śmietaną lub gęstym klasycznym jogurtem.

szybkie ciasto w puszkach to wspaniałe, obfite danie, stworzone dosłownie w 1 godzinę. Można go zabrać ze sobą na łono natury, do pracy, w podróż, ale dopiero po schłodzeniu, owinięty folią lub pergaminem. W razie potrzeby zamiast zielonej cebuli można dodać cebulę lub por pokrojony w półpierścienie lub koła, inne świeże zioła: koperek, pietruszkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy