skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Przepis wykorzystuje formę o średnicy 20 cm, konserwy rybne mogą być dowolne, od mięsa różowego łososia po szprot w sosie pomidorowym. Przepis wykorzystuje sardynkę w oleju.
Krok 2:
Rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, aby się nie zagotowało. Można to zrobić na patelni.
Krok 3:
W głębokim pojemniku ubij 2 jaja kurze solą do smaku, rezerwując największe z nich do nadzienia. Możesz to zrobić zarówno widelcem, jak i trzepaczką, mikserem.
Krok 4:
Wlej roztopione masło i dodaj przesianą mąkę pszenną najwyższej jakości. Jeśli ghee jest zbyt gorące, pozwól mu ostygnąć, w przeciwnym razie po dodaniu do masy jajecznej ta ostatnia zwinie się.
Krok 5:
Delikatnie wymieszaj wszystko, zagnieść ciasne, plastyczne ciasto kruche i owinąć folią spożywczą lub włożyć do torby, włożyć do lodówki na 15-20 minut. Ciasto należy przykryć folią, aby jego powierzchnia nie wyschła!
Krok 6:
Otwórz puszkę konserw rybnych, wlej płyn wraz z olejem. Umieść zawartość w głębokim pojemniku, wbij tam jajko kurze. Opłucz zieloną cebulę, posiekaj i dodaj do pojemnika. Zmiksuj masę rybną w puree, wymieszaj z resztą składników. Nie trzeba solić, ponieważ konserwy rybne często zawierają dużo soli w kompozycji.
Krok 7:
Wyjmij ciasto kruche z lodówki, włóż do formy i uformuj podstawę, wchodząc na boki. Staraj się, aby warstwa była jak najcieńsza, aby danie gotowało się szybciej.
Krok 8:
Wlej nadzienie na środek, równomiernie spłaszcz widelcem lub silikonową szpatułką. Rozgrzej piekarnik do 180 C, umieść w nim formę i piecz ciasto przez 30-35 minut na złoty kolor.
Krok 9:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, a następnie z formy. Pamiętaj, aby ostygnąć, ponieważ gorące wypieki nie będą cięte, ale pękną. Podaj danie do stołu.
Krok 10:
Pokrój szybkie ciasto w puszkach na kawałki, szczególnie smaczne z kwaśną śmietaną lub gęstym klasycznym jogurtem.
szybkie ciasto w puszkach to wspaniałe, obfite danie, stworzone dosłownie w 1 godzinę. Można go zabrać ze sobą na łono natury, do pracy, w podróż, ale dopiero po schłodzeniu, owinięty folią lub pergaminem. W razie potrzeby zamiast zielonej cebuli można dodać cebulę lub por pokrojony w półpierścienie lub koła, inne świeże zioła: koperek, pietruszkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g