ptysie jabłkowo-cynamonowe

Zachwyć swoją ukochaną rodzinę ciepłymi, przytulnymi i pysznymi wypiekami! Ptysie z jabłkiem i cynamonem są bardzo proste w przygotowaniu. Ten przepis pomoże, gdy musisz szybko ugotować coś smacznego. Na przykład do przybycia gości. Kształt ptysiów nie jest znajomy, więc wyglądają intrygująco i bardzo opłacalnie. Jeśli podasz je z gałką lodów waniliowych, otrzymasz prawdziwy deser restauracyjny.
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 84 % 32 g
156 kcal
IG: 82 / 0 / 18

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Umyj jabłka, pokrój je w małe kostki, usuwając rdzenie jabłek, włóż do miski.

2. Do jabłek dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.

3. Rozwałkuj ciasto na warstwy, Wytnij te same koła o pożądanym rozmiarze (ptysie można wykonać zarówno małe, jak i duże).

4. Połóż nadzienie jabłkowe na połowie okrążeń.

5. Przykryj wierzch pozostałymi okręgami, udekoruj połączenia kół widelcem.

6. Ułóż ptysie na blasze wyłożonej pergaminem.

7. Posyp ptysie mieszanką cynamonu i cukru.

8. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i piecz ptysie do miękkości (zrumienienia) przez 15 minut. Temperatura 200 stopni Celsjusza.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Ciasto - 289   kcal/100g

Podobne przepisy