ptysie jabłkowo-cynamonowe
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj jabłka, pokrój je w małe kostki, usuwając rdzenie jabłek, włóż do miski.
2. Do jabłek dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.
3. Rozwałkuj ciasto na warstwy, Wytnij te same koła o pożądanym rozmiarze (ptysie można wykonać zarówno małe, jak i duże).
4. Połóż nadzienie jabłkowe na połowie okrążeń.
5. Przykryj wierzch pozostałymi okręgami, udekoruj połączenia kół widelcem.
6. Ułóż ptysie na blasze wyłożonej pergaminem.
7. Posyp ptysie mieszanką cynamonu i cukru.
8. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i piecz ptysie do miękkości (zrumienienia) przez 15 minut. Temperatura 200 stopni Celsjusza.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Ciasto - 289 kcal/100g