ciasto z dżemem na mleku

pyszne wypieki z najprostszych składników! Ciasto z dżemem na mleku-łatwy i szybki przepis z kategorii & quot; w pośpiechu & quot;. Takie ciasto jest idealne w przypadku przybycia nagłych gości. Takie wypieki są również idealne na letnie rodzinne przyjęcie herbaciane gdzieś w kraju.
♀RuzenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 3 % 2 g
węglowodany 88 % 59 g
266 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

aby rozpocząć, włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

aby to ugotować proste, ale jednocześnie bardzo smaczne ciasto nie będzie wymagało żadnych rzadkich produktów, złożonych składników ani nieporęcznych skomplikowanych urządzeń kuchennych. Wszystko, czego potrzebujesz, prawdopodobnie znajduje się w kuchni i lodówce każdej gospodyni domowej.

więc rozbij jajko kurze do miski o odpowiedniej wielkości i lekko ubij ręczną trzepaczką lub zwykłym widelcem stołowym. Następnie dodaj cukier i ponownie wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Wlej mleko, a także wymieszaj wszystkie składniki razem. Mleko do tego ciasta można wziąć dowolną zawartość tłuszczu.

następnie potrzebujesz dżemu. Możesz mieć dowolny dżem według własnego gustu lub taki, który w tej chwili był pod ręką. Najlepiej nadaje się kwaśny dżem, na przykład z czerwonej lub czarnej porzeczki, śliwki wiśniowej lub innego. Wlej dżem do miski z już ubitym jajkiem, mlekiem i cukrem i dobrze wymieszaj.

w osobnej misce przesiej mąkę pszenną. To nie tylko uratuje mąkę przed wnikaniem różnych niepożądanych zanieczyszczeń, ale także nasyci ją tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej przewiewne i delikatne. Aby było jeszcze bardziej bujne, należy dodać trochę sody oczyszczonej. Włóż sodę do miski z mąką i dokładnie wymieszaj suche składniki.

Następnie należy wprowadzić suche produkty do płynnego składnika ciasta. Należy to zrobić w kilku etapach, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek mąki.

gotowe ciasto wlać do silikonowej formy i włożyć do rozgrzanego piekarnika piec przez około godzinę. Gotowość ciasta można sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca lub wykałaczki.

gdy ciasto trochę ostygnie, możesz posypać je cukrem pudrem i podać! A z góry dobrze by było zaparzyć aromatyczną herbatę :)

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy