skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczywo pełnoziarniste? Przygotuj jedzenie. weź rafinowany, bezwonny olej roślinny. Zamiast sezamu możesz użyć kminku, kolendry,obranych nasion. Lub gotuj bez dodatków.
Krok 2:
Dodaj drożdże i cukier do ciepłej (temperatura około 38 stopni) wody. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby aktywować. Jeśli drożdże są świeże i dobrej jakości, to na wierzch powinna wyrosnąć "Czapka" z pianki.
Krok 3:
W misce do wyrabiania ciasta połącz dwa rodzaje mąki, sól, wlej aktywowane drożdże.
Krok 4:
Wymieszaj wszystkie składniki szpatułką.
Krok 5:
Dodaj sezam. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Posmaruj ręce olejem roślinnym i zagniataj ciasto przez 5 minut. Powinien stać się gładki i elastyczny. Jeśli ciasto jest zbyt strome, dodaj trochę ciepłej wody. Zbyt płynny-dodaj trochę więcej mąki.
Krok 7:
Przenieś ciasto na posypany mąką stół, rozwałkuj wałkiem do ciasta o grubości około 1 cm.
Krok 8:
Złóż natłuszczoną tortillę na kilka warstw, przełóż z powrotem do miski i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut, przykrytym ręcznikiem.
Krok 9:
Rozwałkuj leżące ciasto bezpośrednio na pergaminie (mam silikonową blachę do pieczenia), na którym będą pieczone bochenki, w prostokątną warstwę o grubości 4-5 mm.
Krok 10:
Pokrój ciasto na prostokąty, rysując granice przyszłych bochenków. Nakłuj chleb widelcem.
Krok 11:
Włóż bochenki do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 15 minut. Dokładny czas będzie zależeć od cech twojego piekarnika-pieczywo powinno być lekko zrumienione. Wyjmij gotowe pieczywo z blachy do pieczenia i ostudź, dzieląc na kawałki. Podawaj do stołu. Smacznego!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal / 100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g