pieczywo pełnoziarniste

zdrowe, łatwe, dietetyczne, smaczne i niedrogie! Pieczywo pełnoziarniste jest doskonałym substytutem pieczywa, zwłaszcza na diecie. Są mniej kaloryczne, bogate w błonnik, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Chleb nadaje się do kanapek i po prostu jako przekąska.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 27 % 14 g
węglowodany 59 % 30 g
270 kcal
IG: 68 / 0 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczywo pełnoziarniste? Przygotuj jedzenie. weź rafinowany, bezwonny olej roślinny. Zamiast sezamu możesz użyć kminku, kolendry,obranych nasion. Lub gotuj bez dodatków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drożdże i cukier do ciepłej (temperatura około 38 stopni) wody. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby aktywować. Jeśli drożdże są świeże i dobrej jakości, to na wierzch powinna wyrosnąć "Czapka" z pianki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce do wyrabiania ciasta połącz dwa rodzaje mąki, sól, wlej aktywowane drożdże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie składniki szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sezam. Mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj ręce olejem roślinnym i zagniataj ciasto przez 5 minut. Powinien stać się gładki i elastyczny. Jeśli ciasto jest zbyt strome, dodaj trochę ciepłej wody. Zbyt płynny-dodaj trochę więcej mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ciasto na posypany mąką stół, rozwałkuj wałkiem do ciasta o grubości około 1 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż natłuszczoną tortillę na kilka warstw, przełóż z powrotem do miski i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut, przykrytym ręcznikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj leżące ciasto bezpośrednio na pergaminie (mam silikonową blachę do pieczenia), na którym będą pieczone bochenki, w prostokątną warstwę o grubości 4-5 mm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ciasto na prostokąty, rysując granice przyszłych bochenków. Nakłuj chleb widelcem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż bochenki do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 15 minut. Dokładny czas będzie zależeć od cech twojego piekarnika-pieczywo powinno być lekko zrumienione. Wyjmij gotowe pieczywo z blachy do pieczenia i ostudź, dzieląc na kawałki. Podawaj do stołu. Smacznego!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal / 100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy