kebab na kefirze z dżemem

pyszny i przytulny dywan dla radości wszystkich! Oczywiście taki dywan trudno nazwać dziełem sztuki cukierniczej, ale na tym polega jego piękno. Ten dywan okazuje się smaczny, o lekko wilgotnej konsystencji i przytulny w domu. Ciasto jest łatwe do przygotowania z prostych produktów. Możesz wziąć dowolny dżem do gotowania dywanu, nawet stary, który nie chce już jeść samodzielnie. Ale głównym warunkiem jest to, że dżem powinien ci się podobać, ponieważ dżem jest bardzo odczuwalny w gotowym cieście, więc trudno jest ukryć w nim niekochany dżem.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 79 % 46 g
257 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec dywan na kefirze z dżemem? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugniatanie ciasta zacznij od wysłania masła i kefiru do kuchenki mikrofalowej. Możesz razem lub osobno (skup się na kuchence mikrofalowej), masło należy stopić, a kefir doprowadzić do temperatury pokojowej. Odłóż na bok zarówno olej, jak i kefir.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz jajka i cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij je, aż będą puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kefir, dżem do miski (nawiasem mówiąc, jeśli jest bardzo gęsty, można go również lekko podgrzać, aby był nieco cieńszy), a także stopione masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sodę i cynamon do mąki. Przesiej porcjami i dodaj do ciasta. Mąka może potrzebować mniej lub więcej. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj. Powinno uzyskać gładkie i delikatne ciasto. Gęstość powinna przypominać ciasto na naleśniki, więc jeśli nagle masz płynny dżem, może być konieczne dodanie kolejnych 50-80 g mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przełóż ciasto do formy. Do pieczenia można użyć dowolnej odpowiedniej formy, najlepiej, aby jej średnica wynosiła około 24 cm nie mniej, aby poziom ciasta nie był zbyt wysoki. Do pieczenia użyłam Formy do babeczek, jej średnica wynosi około 23 cm, formę wstępnie posmarować masłem lub przykryć papierem do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasto w temperaturze 170-180 C przez około 45 minut, czas będzie zależał od wysokości ciasta. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw gotowe ciasto na 10 minut, aby ostygło w formie, a następnie przenieś je na ruszt i pozwól ciastu całkowicie ostygnąć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem gotowy dywan można lekko posypać cukrem pudrem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasz dywan z dżemem na kefirze jest gotowy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy