skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować echpochmak? Przygotuj niezbędne produkty. Wszelkie odpowiednie mięso, jeśli to konieczne, należy wcześniej rozmrozić. Menea ma kurczaka, ale w oryginalnym przepisie jagnięcinę. Margarynę można zastąpić masłem. Weź produkty do testu w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę przez drobne sito.
Krok 2:
W odpowiednim naczyniu rozcieńczyć drożdże ciepłą wodą lub mlekiem. Dodaj cukier, wymieszaj.
Krok 3:
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Powinien pojawić się na nim Piankowy kapelusz. Oznacza to, że drożdże są żywe, aktywne. Jeśli jesteś pewien jakości swoich drożdży i masz je do dodania bezpośrednio do mąki, możesz pominąć krok z ciastem.
Krok 4:
W głębokim i szerokim naczyniu do wyrabiania ciasta pokrój ciepłą margarynę na kawałki. Wlej mleko.
Krok 5:
Dodaj wyrośnięte ciasto.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę i sól. Zacznij wyrabiać ciasto. Skoncentruj się na jego wyglądzie i nie dodawaj od razu całej mąki, najlepiej w częściach. Możesz mieć mniej lub więcej mąki.
Krok 7:
Na początku ciasto może być lepkie, to normalne. Zwiń go w kulkę i przenieś w ciepłe miejsce, aby się podnieść. Po wyrośnięciu zacznij ugniatać ciasto. Jeśli nie przylega do rąk, jest gotowy. Spójrz na konsystencję, może będziesz musiał dodać więcej mąki.
Krok 8:
Przygotuj nadzienie. Mięso obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 9:
Obierz, umyj i osusz ziemniaki. Pokrój go w tę samą kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Możesz go zetrzeć.
Krok 10:
Dodaj roztopione masło do nadzienia.
Krok 11:
Sól i pieprz.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj mięso mielone. Możesz zostawić go na godzinę, aby mięso było nasycone sokami.
Krok 13:
Podziel ciasto na kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek w płaską tortillę. Umieść nadzienie na środku tortilli i złóż echpochmaki w postaci trójkątów. Im więcej nadzienia, tym bardziej soczyste będą placki.
Krok 14:
Zawiń krawędzie w kierunku środka i ściśnij, pozostawiając otwór w środku.
Krok 15:
To powinien być echpochmak.
Krok 16:
Nasmaruj blachę do pieczenia, połóż na niej echpochmaki, pozostawiając między nimi miejsce, gdy ciasto wyrośnie.
Krok 17:
Posmaruj echpochmaki ubitym jajkiem.
Krok 18:
Przykryj otwory w środku kawałkami ciasta, aby roztopione masło nie rozpryskało się, ale nasyciło nadzienie. Wyślij blachę do piekarnika rozgrzanego do 180C na 30 minut. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika.
Krok 19:
Wyjmij blachę do pieczenia, usuń korki-kawałki ciasta. Wlać bulion mięsny do otworów pasztecików, około 2-3 łyżeczki i ponownie zamknąć ciastem. Wyślij do pieczenia, aż będzie gotowy na 15-30 minut, zobacz sam. Aby sprawdzić gotowość, otwórz korek i spróbuj.
Krok 20:
Smacznego!
Krok 21:
Do gorących echpochmaków podaje się bulion.
Krok 22:
A tak wygląda echpochmak w przekroju.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g