Echpoczmak po tatarsku

pyszne ciasta z mięsem mielonym i ziemniakami, jedzenie! Echpoczmak to słynne danie kuchni tatarskiej i baszkirskiej. Przygotowanie go w domu jest bardzo proste. Najważniejszą rzeczą jest trójkątny kształt i soczyste nadzienie mięsne z bulionem.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 61 % 28 g
247 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować echpochmak? Przygotuj niezbędne produkty. Wszelkie odpowiednie mięso, jeśli to konieczne, należy wcześniej rozmrozić. Menea ma kurczaka, ale w oryginalnym przepisie jagnięcinę. Margarynę można zastąpić masłem. Weź produkty do testu w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę przez drobne sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W odpowiednim naczyniu rozcieńczyć drożdże ciepłą wodą lub mlekiem. Dodaj cukier, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Powinien pojawić się na nim Piankowy kapelusz. Oznacza to, że drożdże są żywe, aktywne. Jeśli jesteś pewien jakości swoich drożdży i masz je do dodania bezpośrednio do mąki, możesz pominąć krok z ciastem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokim i szerokim naczyniu do wyrabiania ciasta pokrój ciepłą margarynę na kawałki. Wlej mleko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wyrośnięte ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę i sól. Zacznij wyrabiać ciasto. Skoncentruj się na jego wyglądzie i nie dodawaj od razu całej mąki, najlepiej w częściach. Możesz mieć mniej lub więcej mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na początku ciasto może być lepkie, to normalne. Zwiń go w kulkę i przenieś w ciepłe miejsce, aby się podnieść. Po wyrośnięciu zacznij ugniatać ciasto. Jeśli nie przylega do rąk, jest gotowy. Spójrz na konsystencję, może będziesz musiał dodać więcej mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj nadzienie. Mięso obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz, umyj i osusz ziemniaki. Pokrój go w tę samą kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Możesz go zetrzeć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj roztopione masło do nadzienia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sól i pieprz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj mięso mielone. Możesz zostawić go na godzinę, aby mięso było nasycone sokami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel ciasto na kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek w płaską tortillę. Umieść nadzienie na środku tortilli i złóż echpochmaki w postaci trójkątów. Im więcej nadzienia, tym bardziej soczyste będą placki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zawiń krawędzie w kierunku środka i ściśnij, pozostawiając otwór w środku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    To powinien być echpochmak.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nasmaruj blachę do pieczenia, połóż na niej echpochmaki, pozostawiając między nimi miejsce, gdy ciasto wyrośnie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posmaruj echpochmaki ubitym jajkiem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przykryj otwory w środku kawałkami ciasta, aby roztopione masło nie rozpryskało się, ale nasyciło nadzienie. Wyślij blachę do piekarnika rozgrzanego do 180C na 30 minut. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij blachę do pieczenia, usuń korki-kawałki ciasta. Wlać bulion mięsny do otworów pasztecików, około 2-3 łyżeczki i ponownie zamknąć ciastem. Wyślij do pieczenia, aż będzie gotowy na 15-30 minut, zobacz sam. Aby sprawdzić gotowość, otwórz korek i spróbuj.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smacznego!

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Do gorących echpochmaków podaje się bulion.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    A tak wygląda echpochmak w przekroju.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy