skład / składniki
metoda gotowania
1. Wymieszaj suche drożdże z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru.
2. Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj. Umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.
3. Przesiej mąkę do miski.
4. Do mąki wcieraj margarynę na grubej tarce, dodaj sól. Wszystko wymieszaj.
5. Włóż śmietanę do miski z mąką i margaryną, rozbij 1 jajko, wlej mieszaninę drożdży.
6. Zagnieść ciasto. Ciasto należy pozostawić w ciepłym miejscu przez 1-1, 5 godziny.
7. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdego uformuj kulkę i zwiń w okrągłą warstwę o grubości kilku mm. pokrój każdą warstwę jak ciasto-na 12 klinów.
8. Rozłóż skondensowane mleko na szerokiej stronie klinów, przekręć i umieść na blasze do pieczenia natłuszczonej olejem roślinnym.
9. Pozwól przyszłym robakom podejść przez 15-20 minut w temperaturze pokojowej.
10. Ubij drugie jajko w filiżance, posmaruj nim ciasteczka. Posyp cukrem (w razie potrzeby).
11. Piecz robaki w rozgrzanym piekarniku (230 stopni) przez 15 minut (do zarumienienia).
słodki nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g