skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka owsiane z jabłkiem bez mąki? Przygotuj niezbędne składniki. Weź mniejsze płatki owsiane, aby ciasteczka były bardziej jednorodne i miękkie. Do tego lepiej nadają się płatki instant (Extra) z czasem gotowania od 1 do 3 minut. Możesz również wziąć płatki w porcjach do szybkiego parzenia. Możesz zrobić mąkę samodzielnie, mieląc płatki za pomocą młynka do kawy.
Krok 2:
Połącz miękkie masło z cukrem, jajkiem i ubij mikserem, aż będzie puszyste. Masa powinna nieznacznie zwiększyć objętość z powodu jajka. Kupuj olej wysokiej jakości, naturalny, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 3:
Dodaj cynamon, cukier waniliowy, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sól do mieszanki masła. Ubij wszystko ponownie.
Krok 4:
Przesiej mąkę owsianą do masy, dodaj płatki owsiane i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Konieczne jest przesianie mąki. Po pierwsze, może zawierać niezmielone lub słabo zmielone cząstki, a po drugie podczas przesiewania mąka jest nasycona tlenem, a ciasteczka będą bardziej przewiewne.
Krok 5:
Powinno skończyć się lepkim, gęstym ciastem. Dlatego lepiej mieszać szpatułką lub łyżką. Pozostaw ciasto na 5 minut, aby płatki się rozmroziły.
Krok 6:
Orzechy włoskie drobno posiekaj lub zmiel w blenderze na drobne okruchy, w zależności od tego, jak lubisz najbardziej. W pierwszym przypadku kawałki orzechów będą wyraźnie odczuwalne, w drugiej wersji staną się nie do odróżnienia od ogólnej struktury ciasta. Zmieliłem orzechy w młynku do kawy.
Krok 7:
Umyj jabłka, usuń nasiona. Jeśli chcesz, możesz je obrać. Pokrój miąższ w drobną kostkę. W przypadku ciastek lepiej jest używać kwaśnych lub słodko-kwaśnych jabłek, takich jak odmiany Semirenko lub Granny Smith, czyli jabłka o zielonej skórce. Kwaśne jabłka stworzą kontrast Smakowy ze słodkim ciastem i orzechami, a ciasteczka będą szczególnie smaczne. Ale możesz oczywiście użyć innych jabłek do smaku.
Krok 8:
Dodaj posiekane orzechy, jabłka do ciasta i wymieszaj.
Krok 9:
Z ciasta zroluj małe okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego mokrymi rękami. Ułóż kulki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w odległości od siebie. Umieść ciasteczka owsiane w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 15-20 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor.
Krok 10:
Wyjmij gotowe ciasteczka owsiane z piekarnika,przenieś na talerz i podawaj. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g