ciasteczka owsiane z jabłkiem bez mąki

pyszne, pachnące, zdrowe, dla całej rodziny! Ciasteczka owsiane z jabłkiem według tego przepisu są przygotowywane bez mąki pszennej, tylko z płatkami owsianymi. Ponadto, w przeciwieństwie do tradycyjnej kompozycji, do ciasta dodaje się drobno posiekane jabłko i orzechy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 61 % 41 g
345 kcal
IG: 7 / 32 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka owsiane z jabłkiem bez mąki? Przygotuj niezbędne składniki. Weź mniejsze płatki owsiane, aby ciasteczka były bardziej jednorodne i miękkie. Do tego lepiej nadają się płatki instant (Extra) z czasem gotowania od 1 do 3 minut. Możesz również wziąć płatki w porcjach do szybkiego parzenia. Możesz zrobić mąkę samodzielnie, mieląc płatki za pomocą młynka do kawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz miękkie masło z cukrem, jajkiem i ubij mikserem, aż będzie puszyste. Masa powinna nieznacznie zwiększyć objętość z powodu jajka. Kupuj olej wysokiej jakości, naturalny, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cynamon, cukier waniliowy, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sól do mieszanki masła. Ubij wszystko ponownie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę owsianą do masy, dodaj płatki owsiane i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Konieczne jest przesianie mąki. Po pierwsze, może zawierać niezmielone lub słabo zmielone cząstki, a po drugie podczas przesiewania mąka jest nasycona tlenem, a ciasteczka będą bardziej przewiewne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno skończyć się lepkim, gęstym ciastem. Dlatego lepiej mieszać szpatułką lub łyżką. Pozostaw ciasto na 5 minut, aby płatki się rozmroziły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Orzechy włoskie drobno posiekaj lub zmiel w blenderze na drobne okruchy, w zależności od tego, jak lubisz najbardziej. W pierwszym przypadku kawałki orzechów będą wyraźnie odczuwalne, w drugiej wersji staną się nie do odróżnienia od ogólnej struktury ciasta. Zmieliłem orzechy w młynku do kawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj jabłka, usuń nasiona. Jeśli chcesz, możesz je obrać. Pokrój miąższ w drobną kostkę. W przypadku ciastek lepiej jest używać kwaśnych lub słodko-kwaśnych jabłek, takich jak odmiany Semirenko lub Granny Smith, czyli jabłka o zielonej skórce. Kwaśne jabłka stworzą kontrast Smakowy ze słodkim ciastem i orzechami, a ciasteczka będą szczególnie smaczne. Ale możesz oczywiście użyć innych jabłek do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekane orzechy, jabłka do ciasta i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z ciasta zroluj małe okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego mokrymi rękami. Ułóż kulki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w odległości od siebie. Umieść ciasteczka owsiane w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 15-20 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe ciasteczka owsiane z piekarnika,przenieś na talerz i podawaj. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy