babeczka marmurkowa duża

babeczka cytrynowo-czekoladowa z pięknym marmurkowym wzorem. Udane połączenie cytryny i czekolady. Idealny na wieczorną herbatę. Ale szczególnie smaczne jest takie ciasto popijane gorącym kakao.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 32 % 20 g
węglowodany 58 % 36 g
351 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka, aż będą puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Miękkie masło zmielić z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszaninę jajek do oleju i ubij, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Ubijaj do uzyskania gładkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na dwie nierówne części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj skórkę i sok z cytryny do mniejszej części. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kakao połączyć z mlekiem, wymieszać do uzyskania gładkości i dodać do większości ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia na przemian rozłóż 1 łyżkę.ciasto czekoladowe i cytrynowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec około 40 minut w 180°C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy