babeczka marmurkowa duża
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Ubij jajka, aż będą puszyste.
Krok 3:
Miękkie masło zmielić z cukrem.
Krok 4:
Wlej mieszaninę jajek do oleju i ubij, aż będzie gładka.
Krok 5:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Ubijaj do uzyskania gładkości.
Krok 6:
Podziel ciasto na dwie nierówne części.
Krok 7:
Dodaj skórkę i sok z cytryny do mniejszej części. Wymieszać.
Krok 8:
Kakao połączyć z mlekiem, wymieszać do uzyskania gładkości i dodać do większości ciasta.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj.
Krok 10:
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia na przemian rozłóż 1 łyżkę.ciasto czekoladowe i cytrynowe.
Krok 11:
Piec około 40 minut w 180°C.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g