francuskie rogaliki są kremowe

niesamowicie smaczne, satysfakcjonujące i z duszą! Dzieci docenią! Delikatne i aromatyczne wypieki według specjalnego przepisu, którego nie można nazwać prostym i szybkim. Jeśli chcesz ugotować takie rogaliki, zaopatrz się w czas i cierpliwość. Żaden sklep nie może się z nimi równać!
LauraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 58 % 35 g
325 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę solą. Pocieramy z nim 25 gramów masła. Wymieszaj cukier, ubite jajko, mleko i drożdże w misce i pozostaw na 10 minut. Rozwijamy go w pasek 45x15 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel masło na trzy części. Smarujemy 1/3 oleju 2/3 paska. Nie smaruj wąskich boków. Składamy ciasto na trzy części, składając najpierw część, która nie jest natłuszczona. Obróć go o pół obrotu w prawo. Krawędź wałka do ciasta dobrze dociska krawędzie. Powtarzamy procedurę zwijania ciasta w pasek i smarowania olejem. Następnie owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponownie go rozwałkuj, posmaruj pozostałym olejem i potrój. Włóż do lodówki na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko w prostokąt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przeciąć na pół długości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Daje dwa paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój każdą połowę na równoważne Trójkąty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wykonujemy cięcia, jak pokazano na zdjęciu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko rozciągamy Półfabrykaty, aby podstawa była znacznie mniejsza niż boki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwijamy Trójkąty w bułki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zginamy krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem, odstaw na 30 minut. Pieczemy francuskie rogaliki przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasze wypieki są gotowe. Teraz wiesz, jak upiec prawdziwe francuskie rogaliki o kremowym smaku!

pieczone przez 15 minut, w 200 stopniach w piekarniku. Przygotowanie ciasta zajęło 30 minut, zamrażając 3 razy po 30 minut w lodówce. Używaj tylko masła - każdy inny tłuszcz zrujnuje ciasto. Piecz małe rogaliki, zbyt duże przedmioty mogą pozostać rozmoczone w środku i przypalić się na zewnątrz. Ponieważ jest to dość czasochłonny proces, dlatego zawsze gotuję podwójną lub nawet potrójną porcję za jednym razem: zarówno ciasto, jak i pieczone produkty są doskonale zamrożone. Życzę udanego gotowania i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy