skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę solą. Pocieramy z nim 25 gramów masła. Wymieszaj cukier, ubite jajko, mleko i drożdże w misce i pozostaw na 10 minut. Rozwijamy go w pasek 45x15 cm.
Krok 2:
Podziel masło na trzy części. Smarujemy 1/3 oleju 2/3 paska. Nie smaruj wąskich boków. Składamy ciasto na trzy części, składając najpierw część, która nie jest natłuszczona. Obróć go o pół obrotu w prawo. Krawędź wałka do ciasta dobrze dociska krawędzie. Powtarzamy procedurę zwijania ciasta w pasek i smarowania olejem. Następnie owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 3:
Ponownie go rozwałkuj, posmaruj pozostałym olejem i potrój. Włóż do lodówki na godzinę.
Krok 4:
Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko w prostokąt.
Krok 5:
Przeciąć na pół długości.
Krok 6:
Daje dwa paski.
Krok 7:
Pokrój każdą połowę na równoważne Trójkąty.
Krok 8:
Wykonujemy cięcia, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 9:
Lekko rozciągamy Półfabrykaty, aby podstawa była znacznie mniejsza niż boki.
Krok 10:
Zwijamy Trójkąty w bułki.
Krok 11:
Zginamy krawędzie.
Krok 12:
Rozłóż na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem, odstaw na 30 minut. Pieczemy francuskie rogaliki przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.
Krok 13:
Nasze wypieki są gotowe. Teraz wiesz, jak upiec prawdziwe francuskie rogaliki o kremowym smaku!
pieczone przez 15 minut, w 200 stopniach w piekarniku. Przygotowanie ciasta zajęło 30 minut, zamrażając 3 razy po 30 minut w lodówce. Używaj tylko masła - każdy inny tłuszcz zrujnuje ciasto. Piecz małe rogaliki, zbyt duże przedmioty mogą pozostać rozmoczone w środku i przypalić się na zewnątrz. Ponieważ jest to dość czasochłonny proces, dlatego zawsze gotuję podwójną lub nawet potrójną porcję za jednym razem: zarówno ciasto, jak i pieczone produkty są doskonale zamrożone. Życzę udanego gotowania i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g